2024. április 29. - Péter

Fehéredik a magyar játékszoftver-piac

Csökken az illegális játékszoftverek aránya Magyarországon, októbertől eladási sikerlista készül a programokról, az új játékok szombaton tartott seregszemléjén pedig hatszor annyian voltak, mint a tavalyi rendezvényen.
2008. október 25. szombat 21:45 - Hírextra
A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) október közepétől hetente közzéteszi a legtöbb példányban eladott játékszoftverek listáját. Az aktuális, 42. heti összesítés szerint a legnépszerűbb program a FIFA 09 című játék.

A futballozós videojáték sikere és a budapesti Millenárison rendezett Budapest Game Show 08 közönségének összetétele is arra utal, hogy a videojátékok törzsközönsége Magyarországon a 15 és 25 év közötti korosztály, és a lányok aránya elenyésző. "Ide a legnagyobb játékrajongók jönnek, hogy kipróbálják az új megjelenéseket" - mondta Gáspár József, a rendezvény egyik vezető szervezője, az Electronic Arts (EA) játékfejlesztő világcég magyarországi képviseletének munkatársa.

A tavalyi, első bemutatón még csak ezren voltak, idén már közel hatezren. "A célcsoport legfontosabb része. Ők a véleményformálók és ők viszik a híreket a kevésbé elkötelezett játékosoknak, akiknek száma százezres nagyságrendű" - mondta Gáspár József.

A Mahasz adatai szerint Magyarországon minden megvásárolt zenei cd-re legalább három-négy illegális másolat jut, és évről évre romlik a helyzet. A videojátékok piacán ezzel ellentétes folyamat figyelhető meg; piaci becslések szerint az utóbbi pár évben 85-ről 60 százalékra csökken a másolt, vagy feltört játékprogramok aránya - mondta az EA munkatársa.

Gáspár szerint a magyar piac fejlődik, ezt jelzi az is, hogy a térségben először itt készül hivatalos játékeladási toplista. A hardver-oldalt, a játékokat futtató platformot tekintve az egész világon jellemző trendhez hasonlóan nagyjából 70 százalék a számítógépen játszók aránya, és harminc százalékos a játékkonzolok részesedése. A konzolokon belül a legolcsóbb készülék, a Microsoft-féle Xbox tábora a legnagyobb. Utána a Sony PlayStation következik, a harmadik pedig a Nintendo Wii.

A nyugati piacokon jellemzően a valamennyi korosztályt megcélzó Wii vezet, amelynek általában nem a gyerekszobában, hanem a nappaliban van a helye és nagyszülőktől unokákig mindenki játszik vele, sokszor közösen. Az eltérés legfőbb oka Gáspár József szerint a Wii magas ára, illetve az, hogy Magyarországon inkább egyedül játszanak és nem alakult még ki a közösségi videojátékozás kultúrája, amelyre a Wii és több slágerjáték, például a Guitar Hero vagy a Rockstar épít.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását