2024. április 20. - Tivadar

A globális felmelegedés miatt költöznek a kisemlősök

A 144 éves amerikai Yosemite Nemzeti Park kisemlősei - cickányok, egerek, ürgék - a magasabban fekvő, hűvösebb tájakra költöztek az éghajlatváltozás miatt - állítja egy, a Science című folyóiratban megjelent tanulmány, amely a kilencven évvel ezelőtti kis
2008. október 25. szombat 21:52 - Hírextra
"Nem azért mértük fel az állományokat, hogy az éghajlatváltozás hatásait tanulmányozzuk, hanem hogy lássuk, mi változott a legutóbbi, 1918-as felmérés óta" - mondta a kutatás vezetője, Craig Moritz, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem professzora.

"A legdrámaibb változás a fajok felfelé húzódása volt. A változás okára egyértelmű a válasz: az éghajlat."

A régió - középső Sierra Nevada - legalacsonyabb éjszakai hőmérséklete három Celsius-fokkal emelkedett 1918 óta, gleccserei egyre fogynak, és egyre több csapadék hullik le eső formájában, nem pedig hóként.

A populációk mozgásai nem változtattak a park biológiai sokféleségén, de az egyetem biológusai szerint a gyors, egy évszázadon belüli változások gondot okozhatnak. A fajok fele áttette székhelyét, a másik fele azonban nem, és ez azt jelenti, hogy az életközösségek összetétele megváltozott.

"Az efféle változások örök idők óta zajlanak az életközösségekben" - magyarázta James Patton professzor, a tanulmány társszerzője, és a terepmunka vezetője. "A különbség az, hogy a mostani változások nagyon gyorsak."

Patton szerint, ha a fajok mozgása lassú, elegendő idő áll rendelkezésre az életközösségnek, hogy újra egyensúlyba kerüljön egy "felborulás" után. Abban az esetben, "ha a változás túl gyorsan következik be, akkor a rendszer elemei összeomolhatnak, mert egy kulcsfontosságú elemet túl gyorsan távolítanak el a rendszerből".

A kutatás eredményei igazolják, hogy szükségesek a nagy kiterjedésű védett területek, a nemzeti parkok ahhoz, hogy a fajok szabadon - elmozdulással - reagálhassanak a környezet változásaira.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását