2024. május 19. - Ivó, Milán

A Tüskecsarnok jövője

Megszakadtak a kompenzációs tárgyalások az egyetemek és a leendő beruházó között a Lágymányosi híd budai oldalán lévő sportközpontról, a Tüskecsarnokról. Erről a két érintett felsőoktatási intézmény, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)
2008. október 3. péntek 15:36 - Hírextra
A Lágymányosi híd budai oldalán lévő befejezetlen sportközpont, a Tüskecsarnok több "létesítménytorzó együttese", amely több különböző sportlétesítményből, edzőterem-komplexumból és uszodából állt volna.

Építését még az 1996-os világkiállításra kezdték el a BME-ELTE közös sportpályáján, de az expó lemondása után - akkori áron mintegy 4 milliárdos beruházást követően, átlagosan 50 százalékos készültségen - leállt a beruházás.

A több mint egy évtizeden át változatlan helyzet súlyosan korlátozta mindkét egyetem hallgatóinak sportolási lehetőségét, ezért az intézmények 2005-ben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - korábbi ifjúsági és sportminiszter - segítségét kérték a helyzet rendezése érdekében, jelezve: minden olyan megoldásra nyitottak, amely a megcsonkított terület miatt kieső sportkapacitásaik helyreállítását szolgálja.

E cél érdekében fogadták el 2006-ban a Nemzeti Sporthivatal ajánlatát a vagyonkezelői jog átvételére. Az átruházási megállapodás céljai között rögzítették a beruházás sportcélú befejezését, és azt, hogy az egyetemek számára később megfelelő sportkapacitást biztosítanak a területen.

A két intézmény közleménye szerint tavaly meglepődve értesültek arról: a megállapodásban foglaltaktól teljesen eltérő hasznosítási koncepciót hirdetett meg egyoldalúan az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) azzal, hogy sportközpont helyett konferenciaközpont kialakítását tervezi.
Az egyetemek a megvalósításra vonatkozó pályázat kiírásakor is jelezték súlyos szakmai és jogi aggályaikat mind az ÖM-nek, mind a kiíró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV Zrt.), észrevételeiket azonban nem vették figyelembe - írták.

Az intézmények még a számukra rendkívül kedvezőtlen, általuk méltánytalannak tartott helyzetben is kifejezték kompromisszumkészségüket azzal: hajlandók elfogadni, hogy az eredeti céltól eltérő funkciójú épületegyüttes valósuljon meg ezen a helyen, mindössze kieső kapacitásaik máshova történő áthelyezéséhez és az ehhez szükséges kivitelezési munkálatokhoz igényeltek a megszűnő használati joggal arányos kompenzációt - olvasható a közleményben.

Miután a tárgyalások során világossá vált, hogy a pályázó e kötelezettségét nem kívánja teljesíteni, sőt érdemi kompromisszumra sem hajlandó, az egyetemek pénteken a tárgyalás megszakításáról döntöttek azzal: a pályázat esetleges elfogadásával kapcsolatos felelősség kizárólag a kiírókat terheli, az intézmények az átruházási megállapodásban biztosított jogaikkal a jövőben is élni kívánnak.

A két egyetem ugyanakkor a továbbiakban is nyitott minden olyan kompromisszumos megoldásra, amely megfelelő kompenzációt nyújt a tervezett módosítás hatásainak ellensúlyozására.
A péntekre összehívott többoldalú tárgyaláson az egyetemek jelenlévő vezetői tárgyalni szerettek volna az Önkormányzati Minisztérium és az MNV Zrt. vezető képviselőivel, a két állami szervtől azonban egyetlen vezető beosztású munkatárs sem vett részt az egyeztetésen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását