2024. április 25. - Márk

Tézisek az EU-elnökségi stratégiához

Összeurópai kérdésekben fejthetik ki véleményüket a magyar és a külföldi felsőoktatásban tanuló magyar diákok a Külügyminisztérium és az EU-vonal által rendezett országos tanulmányi versenyen - közölte Iván Gábor szakállamtitkár hétfőn, Budapesten.
2008. szeptember 29. hétfő 14:05 - Hírextra
A TézEUsz 2011 - Tézisek az EU-elnökségi stratégiához elnevezésű diákkonferencia és verseny az Európai Unió soros elnöki tisztségének betöltéséhez és 2011-hez kapcsolódik. Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal közösen tölti be a posztot 2010 első félévétől 2011 közepéig; az elnökségi feladatokat Magyarország 2011 januárjában veszi át. A Külügyminisztérium szeretné bevonni a hallgatókat a magyar elnökség előtt álló nagy jelentőségű, összeurópai ügyek megvitatásába.

A versenyen a pályázók azokban a témákban fejthetik ki véleményüket, amelyek a magyar elnökség idején várhatóan aktuálisak lesznek. A diákok a következő négy témakörből választhatnak: az EU közös energiapolitikája, közös uniós agrárpolitika és élelmiszerbiztonság, globalizáció és a világkereskedelem liberalizációja, valamint bel- és igazságügyi együttműködés az EU-ban - mondta Iván Gábor.

Az első fordulóban olyan dolgozatot kell leadniuk a versenyzőknek, amely rögzíti az általuk választott témával kapcsolatos legfontosabb megállapításokat, téziseket. Ezeket a rövid munkákat október 27-ig kell benyújtaniuk a hallgatóknak.

A legjobb dolgozatot írók továbbjutnak a regionális középdöntőkbe, amelyeket Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen tartanak. A versenyzők itt zsűri előtt, szóban fejtik ki téziseiket és kérdésekre válaszolva megvédik azokat.

Az országos döntőt 2009 márciusában tartják, ekkor a legjobban teljesítő 25 hallgató nagyobb terjedelemben, írásban vázolja fel választott témakörét. Az első három helyezett pénzjutalomban részesül, ezen túl a döntő első öt helyezettje brüsszeli szakmai úton vehet részt.A verseny részleteiről a www.euvonal.hu/tezeusz2011 weboldalon olvashatnak az érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását