2023. február 4. - Ráhel, Csenge

Cukorbetegség és depresszió

A 2-es típusú, felnőttkori diabétesszel kezelt embereknek nagyobb az esélye a depresszióra, és a depressziósok esetében valamelyest nagyobb a kockázata a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának - állítja egy szerdán megjelent amerikai tanulmány.
2008. június 18. szerda 15:21 - Hírextra
A diabétesz és a depresszió közti kapcsolatot Sherita Hill Golden, a Johns Hopkins Egyetem baltimore-i orvosképző intézetének kutatója tanulmányozta. Munkatársaival 6814 olyan ember egészségügyi adatait elemezték, akik 2000 és 2005 között három vizsgálaton estek át.

A tanulmány kezdetén 4847 személy nem volt depressziós. A követéses vizsgálatok során a depresszió tünetei hasonló arányban fordultak elő ebben a csoportban, mint a nem diabéteszes, vagy kezeletlen 2-es típusú diabétesszel élő emberek körében. A 2-es típusú cukorbetegséggel kezelt embereknél azonban mintegy kétszer gyakoribb volt e tünetek aránya.

"A diabétesz kézben tartásával együtt járó pszichés stressz a depresszív tünetek erősödéséhez vezethet" - közli feltételezését Golden csoportja a Journal of the American Medical Association című szakfolyóirat júniusi számában.

A depressziós tünetekkel élőknél pedig mintegy 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki diabétesz a követés időtartama alatt, mint a nem depressziós embereknél.

A depresszió és a diabétesz kialakulása közti összefüggést részben az életmód okozhatja, a megváltozott kalóriabevitel és fizikai aktivitás. Annak megválaszolására, hogy a depresszióval összefüggő magatartási tényezők módosítása hozzájárulhat-e a kettes típusú diabétesz megelőzéséhez, még további vizsgálatok szükségesek.

"A kezelőorvosoknak tudatában kellene lenniük, hogy a 2-es típusú diabétesszel kezelt egyéneknél nagyobb a depresszió kockázata" - írja a tanulmány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását