2024. április 29. - Péter

Géptalálkozó Keszthelyen

Csaknem százéves gépmatuzsálemek - Hoffer traktor, McCormix, John Deere traktorok, dutrák - gördültek ki a keszthelyi Georgikon Majormúzeum kapuján szombaton és vonultak végig a város Fő utcáján, így is népszerűsítve a majorbéli géptalálkozó eseményeit.
2008. július 19. szombat 16:50 - Hírextra

A harmadik alkalommal megrendezett találkozón működés közben láthatják az érdeklődők a százéves szerkezeteket - mondta Szabóné Lázár Ibolya, a múzeum vezetője az MTI-nek. Közép-Európában csak itt tekinthető meg működés közben a Fowler-féle kétgépes gőzeke. A "történelmi" cséplőgépekkel, gabonatisztítókkal a cséplés folyamatát mutatják be, és ugyancsak működés közben lehet látni a modelleket, kis gőzgépeket is.


A majormúzeum régi lóistállójában az idén nyílt meg az állattenyésztési kiállítás. A sertés-, szarvasmarha-, juh- és a kisállattenyésztés kellékein kívül szemléltető anyagok, szobrok, kitömött állatok, valamint diorámák teszik érdekessé a tárlatot.


A régi ököristállóban a növénytermesztés eszközeit és képeit mutatják be, amelyhez egy berendezett kovács- és bognárműhely tartozik. Az időszaki kiállítóteremben a 30 éves keszthelyi fafaragó műhely alkotásai tekinthetők meg.


Az 1825-ben épült négyszintes barokk magtárban a Balaton-felvidéki szőlészet és borászat hagyományairól, a XVIII-XIX. századi majorságok életéről, valamint a keszthelyi agrárszakoktatás történetéről látható kiállítás. A padlástéren a gabonatisztítás és -tárolás eszközeit mutatják be.
Szabóné Lázár Ibolya megemlítette, hogy azon a területen, ahol most a Fowler-féle gőzekével szántanak, rövidesen agrártörténeti bemutató kertet alakítanak ki. Az 1,2 hektáros kert egy részét szőlővel, gyümölcsössel, virágokkal ültetik be, a Georgikon korára jellemző szántóföldi és konyhakerti növényeket, fűszer- és gyógynövényeket termelnek. Körülötte virágágyások lesznek és berendeznek egy baromfiudvart is. A 140 millió forintos európai uniós pályázathoz az önrészt a földművelésügyi minisztérium biztosítja.


A Georgikon Majormúzeum mai területén volt Európa első felsőfokú mezőgazdasági tanintézete, amelyet 1797-ben a Festetics-birtok szakember-utánpótlására alapított gróf Festetics György. Az intézet mellett az 1800-as évek elején tangazdaságot létesítettek: a gazdasági épületek, magtárak, istállók, cselédlakások nagy része ma már műemléképület, amelyekben az eredeti hangulatot, jelleget megőrizve rendezték be a kiállításokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását