2024. április 26. - Ervin

Egy újabb halhatatlan

A sanzon- és szövegkönyvírói munkásságról ismert 69 éves Jean-Loup Dabadié lett a Francia Akadémia legújabb tagja, ezentúl őt is megilleti a tekintélyes testület tagjainak kijáró "halhatatlan" jelző - ami különben nem örökös dicsőségükre, hanem a haláluki
2008. április 13. vasárnap 07:27 - Hírextra
A hivatalosan 40 tagú, de több akadémikus gyors egymásutánban bekövetkezett elhunytával már 33 főre apadt testületből 25-en vettek részt a csütörtöki voksolásban, amelyben Pierre Moinot író helyére kellett utódot választani. Dabadié 14 szavazatot szerzett.

Az új akadémikus olyan világhírű francia énekesek számára írt dalszövegeket, mint Yves Montand, Michel Polnareff és Julien Clerc. Mintegy harminc film forgatókönyvét jegyezte, köztük Claude Sautet olyan mozijait, mint a César és Rosalie, Az élet dolgai vagy a Vincent, Francois, Paul és a többiek. Már negyedszázada elnyerte az akadémia filmes nagydíját és 1989-ben már akadémikusnak is jelölték, de akkor kisebbségben maradt.

A Francia Akadémiát 1634-ben alapította Richelieu bíboros, XIII. Lajos király főminisztere. Hivatalos feladata a nyelv ápolása és az értelmező szótár szerkesztése, amellyel azóta is foglalkozik - de szélesebb értelemben a francia kultúra tekintélyes őrének is számít. Negyven tagja van, s ha bármelyikük elhalálozik, székére a többiek választanak utódot, akinek beiktatásakor az elődjét kell méltatnia beszédében.

Júniusig további három elhunyt akadémikus székének betöltésére tűztek ki újabb akadémiai ülést. Előzőleg több alkalommal is előfordult, hogy nem gyűlt össze elegendő voks, a halhatatlanok nem találtak méltó utódot a jelöltek között.
Forrás: MTI/kulturpart
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását