2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Művészeti egyetemi hallgatók műsora

A Zeneakadémia és Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói adnak közös dalműsort pénteken délután a Bartók Emlékházban. Három évnyi "termésből" mutatnak be egy csokrot - mondta el az MTI-nek Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
2008. május 8. csütörtök 08:47 - Hírextra
Felidézte, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, Bagó Gizella indította el a kezdeményezést, amelynek célja, hogy a két művészeti intézmény hallgatói találkozzanak és megismerjék egymás munkáját.

A színinövendékek számára minden évben rendeznek dalversenyt, amelyet egykor Neményi Lili alapított. Bagó Gizella úgy fejlesztette tovább e kezdeményezést, hogy például ne csak francia sanzont, hanem új magyar dalt is énekeljenek a színészpályára készülők, lehetőleg a Zeneakadémián tanulók munkáiból.

A két intézmény hallgatói így a gyakorlatban működhettek együtt: a színészhallgatók fölkínáltak a jövő komponistáinak jó néhány verset, a zeneakadémiai hallgatók ezek közül válogattak. A megbeszélteknél azonban több dal is keletkezett, és a hallgatók között barátságok szövődtek.

Mint azt Fekete Gyula hozzáfűzte, a zeneszerzés szakon az első évben a prozódiával foglalkoznak, a szöveg énekelhetőségének mesterfogásai a versek megzenésítésével igen jól elsajátíthatók.

Pénteken a Bartók Emlékházban fellép Adorjáni Bálint, Bakos-Kiss Gábor, Dankó István, Erdélyi Tímea, Gulyás Balázs, Kis Domonkos Márk, Földi Ádám, és Molnár Gyöngyi, akik a Zeneakadémia docense szerint rendkívül tehetséges előadók.

A koncerten Adorka Péter, Bella Máté, Horváth Bálint, Montag Lőrinc, Nyitrai László, Selim Göncü, Solti Árpád, Szalai András, Sztojanov Georgi, Tornyai Péter, Zarándy Ákos, Zombola Péter és Wettl Mátyás szerzeményeit éneklik, akik a színházi zene kompozíciós alapkövetelményeit is megismerték e munkában. Wettl Mátyás például megnyerte az idei sanzonversenyt.

A hangversenyen Babits Mihály, Weöres Sándor, James Joyce, Giovanni Pascoli, Paul Verlaine, Petri György, Lázár Balázs, Heinrich von Kleist, Bereményi Géza, Karinthy Frigyes és Dante Aligheri megzenésített költeményei hangoznak el. Az anyagból egy válogatás valószínűleg a Művészetek Palotája üvegtermében, a délutáni ingyenes koncertek egyikén is hallható lesz majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását