2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Egyre közelebb a betegség okaihoz

Nappali aluszékonyság, izomgyengeség, valóságszerű álomélmények, a test izmai feletti kontroll elvesztése - ezek a narkolepszia tünetei. A betegség okairól eddig megoszlott a tudósok véleménye, most azonban elképzelhető, hogy egy lépéssel közelebb kerültü
2008. szeptember 29. hétfő 20:20 - Hírextra
A szélsőséges nappali aluszékonysággal és izomgyengeséggel járó betegség japán kutatók szerint főleg azoknál alakul ki, akik egy bizonyos génkombinációval rendelkeznek.

A narkolepszia legfőbb tünete a nappal jelentkező, rövid ideig tartó erős alvási kényszer, amelyet az alvást és az ébrenlétet szabályozó összetett rendszer működési zavara okozza. Tünetei az alvásrohamok, a valóságszerű álomélmények és az alvási bénultság.

A betegeknél előfordul tünetként a kataplexia is, amelynek során a beteg hirtelen elveszíti izmai feletti uralmát, és hirtelen lebénul. Ez nem minden esetben társul alvással, de az ép tudatú ember képtelen testének parancsolni.

A betegségben szenvedőknek általában életmódváltást ajánlanak az orvosok és gyógyszeres terápiát javasolnak nekik, stimulánsokat, valamint a valóságszerű álomélmények ellen antidepresszánsokat írnak fel nekik.

A narkolepszia okai egyelőre nem tisztázottak. Több kutató eddig is úgy vélte, hogy genetikai eredetű, míg mások szerint a hypokretin nevű agyi ingerületátvivő anyag termelődésének hiánya okozza a problémákat.

Japán kutatók most felfedeztek egy olyan génkombinációt, amelynek megléte esetén 79 százalékkal nagyobb esély van a betegség kialakulására, mint annak hiányában. Brit kutatók azonban ezt a felfedezést még nem tartják elégségesnek.

Világszerte nagyjából minden kétezer emberből egy szenved a betegségben, amely általában 15 és 30 éves kor között jelentkezi
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását