2024. április 27. - Zita

Lazíts!

Minden harmadik ember küzd alvászavarral. A fő ok általában a stressz. Amikor alvászavarról beszélünk, mind a beteg, mind az orvos elsősorban az álmatlanságra, azaz az inszomniára gondol. A legóvatosabb becslések szerint is a népesség minimum egyharmada s
2008. július 27. vasárnap 12:30 - Hírextra
- Az álmatlanság tünet. Lényege, hogy az alvás nem felel meg alapvető funkciójának, folyamata megzavart, tartama megrövidült, és nem vezet a szellemi-fizikai készenléti állapot megújulásához Az inszomnia az elalvási, és/vagy átalvási képesség zavara, amely legalább egy hónapig fenn áll, és napközbeni mentális tünetekkel, stressz-szel és/vagy aluszékonysággal jár – mondta Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus főorvos, alvásspecialista.

Aki észleli magán a tüneteket: egyre többször ébred fáradtan, kedvetlenül, ne kezdjen öngyógyításba, például altatókkal.

- Fontos orvoshoz fordulni, ha az álmatlanság a hét több mint 4 napján jelentkezik, vagy ha az elalváshoz szükséges idő meghaladja a 30 percet. Netalán, ha az alvást legalább három tudatosult ébredés szakítja meg. Altatókat alkalmazni csak olyan esetben szabad, ha orvos javasolja. Egyéb gyógymódok például a relaxációs módszerek, kronoterápia, fényterápia, az alvással kapcsolatos negatív gondolatokkal, hiedelmekkel való megküzdés. Ám ezek egyéntől és a betegségtől függően változók. A nyári melegek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy nehezen alszunk el. Óvatosan kell bánni a légkondicionálókkal, mert attól is betegek lehetünk – hívta fel a figyelmet a szakorvos.

Dr. Vida Zsuzsanna szerint megelőzhetőek az alvászavarok, ha betartunk néhány apró praktikát, amelyek ráadásul nem is megerőltetők. A legfontosabb, hogy a napirendet hétköznap és hétvégén szigorúan tartsuk be. A rendszeres sportolás, mozgás javítja az alvás minőségét. Viszont lefekvés előtt 3-4 órával ne végezzen megerőltető tevékenységet! A lefekvés előtti órákban ne fogyasszon erős, zsíros ételeket, sem alkoholt és ne dohányozzon! Korlátozza a koffeintartalmú italok (kávé, tea, kóla, kakaó) fogyasztását, különösen a késő délutáni és esti órákban. Fordítson figyelmet a megfelelő alvási környezet kialakítására (tiszta levegőjű, csendes, sötét szoba, szükség esetén füldugó, megfelelő páratartalom, megfelelő keménységű matrac és párna, természetes anyagokból készült ágynemű).

Az elalvást segítheti a könnyű, nagy szénhidráttartalmú vacsora, a meleg fürdő, a hűvös szoba meleg paplannal, a relaxáció (zenehallgatás, olvasás, relaxációs gyakorlatok) és egy pohár tej.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását