2024. április 25. - Márk

Megvan a felelős gén

A narkoleszpiával összefüggésbe hozható génváltozatot azonosítottak Japán kutatók. A narkolepszia az alvás-ébrenlét kontrolljának zavarja, egésznapos erőteljes álmosság, esetenkénti hallucináció és hirtelen, gyakran érzelmi sokkhatásra fellépő izomgyenges
2008. szeptember 29. hétfő 10:03 - Hírextra
A narkolepszia Európában és az Egyesült Államokban 2500 emberből egyet érint, de Japánban legalább négyszer gyakoribb, miközben Izraelben csupán félmillióból egy ember érintett.

A Tokiói Egyetem kutatói 222 narkolepsziás és 389 nem narkolepsziás japán genomját vizsgálták meg. A DNS-analízis során találtak egy olyan génváltozatot, amely jellemzően nagyobb gyakorisággal fordul elő a narkolepsziával élő embereknél - írják a Nature Genetics című tudományos szaklapban vasárnap megjelent tanulmányukban.

"A narkolepsziások 45 százaléka rendelkezik ezzel a génváltozattal, míg a nem narkolepsziások között 30 százalék a gyakorisága" - mondta Tokunaga Kacusi, a Tokiói Egyetem humángenetikai tanszékének munkatársa. A kutatásvezető szerint a génváltozat azonosítása segíthet a szakértőknek megfelelő kezelést felkutatni a narkolepsziára.

A narkolepsziával összefüggésbe hozott gén a CPT1B és CHKB jelű gének között található a DNS molekulában. Mindkét szomszédos gén is kapcsolatba hozható a rendellenességgel. A CPT1B jelű gén egy, az alvást szabályozó enzim termelődését ellenőrzi, míg a CHKB jelű az alvás-ébrenlét ciklussal hozható összefüggésbe.

A fellelt génváltozatot a kutatók tovább vizsgálták 424 koreainál, 785 európai felmenővel rendelkező embernél és 184 afrikai-amerikainál.A narkolepsziával élő koreaiak körében szignifikáns gyakorisággal fordult elő a génváltozat, de az európaiak és az afro-amerikaiak körében ez a kapcsolat nem volt egyértelmű.

A különbség okára egyelőre nem találják a magyarázatot a kutatók. A narkolepszia genetikai hátterét mindenesetre alátámasztja az is, hogy annak, akinek közvetlen családtagja narkolepsziával él, a kutatások szerint tízszer-negyvenszer nagyobb esélye van arra, hogy nála is kifejlődik ez az állapot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását