2024. április 26. - Ervin

Az alvászavart csak részben indokolja az életkor

A nyolcvanas, kilencvenes éveikben járó emberek rövidebb ideig és némileg rosszabbul alszanak, de kevésbé érzik kialvatlannak, vagy álmosnak magukat. Az idősek komolyabb alvászavarainak okát meg kell keresni és kezelni - összegzik eddigieknél kiterjedtebb
2008. augusztus 29. péntek 18:30 - Hírextra
Mark L. Unruh, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa és kutatócsoportja arra keresett választ, hogy az alvásproblémák az életkor számlájára írhatók-e, vagy érdemes ilyenkor más, egészségügyi okot keresni a háttérben és azt kezelni.

A vizsgálatban 5407 férfi és nő alvását követték otthonukban műszerekkel. Az eredmények szerint a negyvenes éveikben átlagosan 386 percet alvó nők alvásideje nyolcvanas éveikre 341 percre csökkent, férfiaknál pedig 361-ről 326 percre. A mérések azt is jelezték, hogy az idősebbek többször ébredtek fel éjszakánként.

A vizsgálat jelentős különbségeket tárt fel az idősebb nők és férfiak alvási szokásaiban: a korosabb férfiak kevésbé mélyen aludtak, míg a nőknél ez nem változott az idő múlásával. Utóbbiaknak viszont az elalvással adódott több problémája.

A kutatók azt is megjegyzik, hogy míg a mérési adatok szerint a kor előrehaladtával a férfiak alvásminősége romlott erőteljesebben, a kikérdezésnél a nők jelezték gyakrabban, hogy rosszul alszanak.

Az alvászavarok azonban nem erősödnek egyik nemnél sem olyan mértékben az évek múlásával, hogy egy idős ember alvási problémáit csak a korára lehetne fogni - állítják a kutatók. Minden ilyen esetben érdemes megkeresni a háttérben lévő egészségügyi elváltozást, és megfelelően kezelni. A tanulmány szerzői javasolják a viselkedésterápiát, a biofeedback nevű visszacsatolásos módszert, a stressz és a gyász kezelését, a benzodiazepinek és a melatonin használatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását