2024. április 29. - Péter

NATO-ellenőrzést tartottak a veszprémi légtérellenőrző ezrednél

NATO-ellenőrzést tartottak egy héten át a veszprémi helyőrségű légtérellenőrző ezrednél; a vasárnap befejeződött vizsgálat eredményéről Szűcs Pál mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka sajtótájékoztatón számolt be a megyeszékhelyen.
2008. szeptember 28. vasárnap 18:26 - Hírextra
Az ezred megkapta a "feladatképes" minősítést - mondta a parancsnok, hangsúlyozva, hogy ez "jó vizsgaeredmény", különösen annak ismeretében, hogy a légtér-ellenőrzési feladatok ellátásában viszont a legmagasabb, a "kiválóan feladatképes" minősítést kapta az ezred.

Végtére is ez a fő feladatunk, az ezred erre hivatott - jegyezte meg a parancsnok. Tájékoztatása szerint a 90 ellenőr 12 tagországból érkezett, s az ezred hadműveleti (légtérellenőrző) feladatain túl logisztikai és védelmi képességeit is ellenőrizték. Számot kellett adniuk a katonáknak elméleti felkészültségükről is, illetve lövészeteken is vizsgáztak; összességében jó eredménnyel - tette hozzá az ezredes.

Tájékozódtak a NATO-ellenőrök az ezred technikai felszereltségről is, s Szűcs Pál szerint ez volt az egyetlen terület, amellyel kapcsolatosan "bizonyos elvárásokat" fogalmaztak meg. Mint mondta: a jövőben erőteljesebben kell fejleszteni, korszerűsíteni a technikai eszközöket, különösen a rádiós és információs rendszereket.

A feladatképes minősítés három évre érvényes, ez után újabb NATO-vizsgálatnak vetik majd alá a magyar légtérellenőrző ezredet - jegyezte meg az ezredparancsnok.

Bencsik Péter alezredes, a NATO ellenőri csoport magyar tagja rámutatott: a veszprémi ezred a 2005-ös ellenőrzése óta sokat fejlődött, s egyértelműen képes a legbonyolultabb légiirányító és -ellenőrző feladatok teljesítésére is. Hozzátette: a NATO-minősítés négyfokozatú skáláján az ezred összességében a második legjobb minősítést érte el. Mint mondta, hat éve vesz részt a NATO-ellenőrző csoportban, de még a legjobbra, a minden tekintetben kiválóan feladatképesre minősített katonai egységgel nem találkozott.

Ha a NATO-nak felajánlott katonai egység nem kapja meg a feladatképes minősítést - vagy csak részben feladatképes -, NATO-műveletekben nem alkalmazzák - tette hozzá.
Kiemelte: a veszprémi ezred jó eredménnyel végzett a légi fegyverek irányításában is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását