2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ő lesz az új ombudsman?

Sólyom László köztársasági elnök kedden Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt jelölte a jövő nemzedékek ombudsmanjának. Nagy Boldizsár 1953. október 22-n született Budapesten.
2007. december 4. kedd 11:53 - Hírextra

1977-ben az ELTE jogi karán, 1987-ben a BTK filozófia szakán szerzett diplomát, majd az Egyesült Államokban a Johns Hopkins Egyetemen, és Bolognában folytatott tanulmányokat. Ezen kívül Salzburgban, Strasbourgban és Hágában nemzetközi tanfolyamokon vett részt.

1983 óta tanít az ELTE-n, jelenleg az Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Tanszékén egyetemi adjunktus, 1998 óta vendégprofesszor a Közép-európai Egyetem Nemzetközi kapcsolatok és Európai tanulmányok tanszékén.

Külső szakértőként részt vett számos törvény megalkotásában (szerződéskötésről, a menedékjogi, az állampolgársági és az idegenrendészeti törvény. Számos nemzetközi jogi tárgyaláson képviselte Magyarországot, többek között 1998-2002 között, valamint 2004 óta tagja a hágai Nemzetközi Bíróság 1997. évi ítéletének végrehajtásáról folytatott magyar-szlovák kétoldalú tárgyalásoknak.

Nemzetközi konzulens volt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság, illetve az Európa Tanács számos tanácskozásán és 1993-tól magyar konzulens volt egyebek mellett a Külügyminisztérium tárgyaló delegációjában Bős-Nagymaros ügyében a hágai Nemzetközi Bíróság előtt.

Számos előadást tartott külföldön, nemzetközi szerkesztőbizottságok és tudós társaságok, illetve tanácsadó testületek, kuratóriumok tagja.

1985-ben kiemelkedő kutatásért Bolognában C. Grove Haines díjjal tüntették ki, 2001-ben megkapta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság Menedék díját és 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.

Társszerző vagy szerkesztő 15 könyvben, közölt több mint 50 tanulmányt és számos rövidebb írást, mind szakmai folyóiratokban, mind azokon kívül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását