2024. április 28. - Valéria

Megállapodás a gyermekgyógyászati munkamegosztásról

Szeptember elsejétől szerződésben is rögzítették azt az elmúlt másfél évben kialakult gyakorlatot, hogy egymással egyeztetve megosztják a gyermekgyógyászati feladatokat - jelentették be csütörtökön a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumán
2008. szeptember 25. csütörtök 14:47 - Hírextra
A sajtótájékoztatón Paragh György centrumelnök emlékeztetett arra, hogy az egészségügyben tavaly végbement szerkezeti változás érintette mindkét intézményt, a DEOEC-nél 25, a Kenézy Kórházban 30 százalékos ágyszámcsökkentés történt. Ez indította a két egészségügyi intézményt arra, hogy együttműködését szorosabbra fűzze. Az első lépés a gyermekgyógyászatban történt meg.

Az átszervezés eredményeként a teljes fekvőbeteg-ellátás az orvostudományi centrum gyermekklinikájához kerül. A Kenézy Kórházban marad a pszichiátriai ellátás, amelyet egy 22 férőhelyes, a napokban autistacentrummá minősített központban végeznek, továbbá az újszülöttellátás. E területen szükség esetén az egyetemi szakemberek is segítséget nyújtanak a kórháznak. Ugyancsak a Kenézy biztosítja fül-orr-gége, a fej- és nyaksebészeti osztályán a gyermekek mandulaműtétjeit, illetve a fekvőbeteg-ellátást. Ugyanakkor az ügyeleti ellátás a gyermekklinika feladata lesz 24 órában. A Kenézy Kórházban is lesz gyermekgyógyászati ügyeletes 24 órában az újszülöttek ellátására, illetve konzulensi feladatokra.

Annak bizonyítására, hogy az átszervezést csak a költséghatékonyság indokolja, Balla György, a gyermekklinika igazgatója egy példát említett, miszerint országosan egyedülállóan a legjobb Hajdú-Biharban a csecsemőhalálozás aránya: az országos adat 5,8, a megyei 2,7 ezrelék.

Az átszervezéssel kapcsolatban Ónodi-Szűcs Zoltán, a Kenézy Kórház igazgatója elmondta: az ágyszámot nem érinti és létszámot sem kell csökkenteni, mert létszám-átcsoportosítással oldják meg a feladatokat. Hozzátette: egy éven belül várhatóan hasonló megállapodás jöhet létre a két intézmény között, az onkológiai, a pszichiátriai és a felnőtt infektológiai ellátás területén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását