2024. április 26. - Ervin

Állatkölykök is megbetegedtek a mérgezett tejportól

Vesekőgyanú miatt kórházba került Kínában egy oroszlánkölyök és két kis gorilla, amelyeket az egyre tovább gyűrűző tejporbotrány főszereplőjének tartott cég termékeivel tápláltak.
2008. szeptember 25. csütörtök 14:52 - Hírextra
A Jangce deltájánál fekvő Hangcsou (Hangzhou) szafariparkjában élő állatok vizeletében kristályosodást mutattak ki. Az egyéves és a hároméves gorilla és a kisoroszlán is a Sanlu Group tejporából készített tápszer miatt betegedett meg - jelentette egy helyi lap.

"Egyelőre csak apró kristályok keletkeznek, de képződhetnek nagyobbak is, amelyek vizeletpangást okozhatnak" - mondta Csang Hszü, a város állatkórházának orvosa. "A kőképződés még nem indult meg" - tette hozzá.

A Sanlu Group Co. a legnagyobb kínai tejporgyártó, még a kínai űrprogramban is részt vesz, tejporral látja el az űrhajósokat. Szeptember 12-én a cég bejelentette, hogy 700 tonnányi termékét visszahívja, mert vesekövet okozhat csecsemőknél. A műanyag- és a műtrágyagyártáshoz használt melamin nevű vegyi anyaggal szennyezett tejpor miatt mostanáig négy csecsemő halt meg és további 53 ezer megbetegedett Kínában.

A magas nitrogéntartalmú melamin minden bizonnyal nem véletlenül került a tejporba, az élelmiszer-összetevők fehérjetartalmát ugyanis nitrogénszint-vizsgálat alapján állapítják meg, a melaminozott készítmények így értékesebbnek, fehérjében gazdagabbnak látszanak.

Időközben már Hongkongban is regisztráltak mérgezett tejtermék fogyasztásával összefüggő veseköves esetet, Szingapúr, Malajzia és Dél-Korea betiltotta a kínai tejtermékek importját, míg Japán és Hongkong bevonta a kínai termékeket a szupermarketek polcairól. A botrány tejipari válságot idézett elő Kínában; a fogyasztás visszaesett, a feldolgozók pedig nem veszik át a tejet a termelőktől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását