2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Bemutatták a Nagy Imre-per DVD-hangfelvételét

Bemutatták a Nagy Imre-per DVD-n megjelent hangfelvételét és szó szerinti leiratát szerdán Budapesten. A történész szakma élénk érdeklődése mellett tartott sajtótájékoztatón az eddig sehol nem játszott, a Nagy Imre-pertől elkülönítve tárgyalt Szilágyi Józ
2008. szeptember 10. szerda 13:08 - Hírextra
Szabó Csaba, a Magyar Országos Levéltárnak az iratokért felelős főigazgató-helyettese közölte: munkatársaival most azon dolgoznak, hogy a Nagy Imre-per 27 ezer oldalas jegyzőkönyve, az operatív és a vizsgálati iratanyag online módon is olvasható legyen intézményük honlapján.
A történész szakma élénk érdeklődése mellett tartott sajtótájékoztatón az eddig sehol nem játszott, a Nagy Imre-pertől elkülönítve tárgyalt Szilágyi József-per hanganyagából is bemutattak néhány percet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL), a Magyar Országos Levéltár (MOL) és a Kossuth Kiadó közös kiadású DVD-jéről.

Monok István, az OSZK főigazgatója utalt a Kossuth Kiadó közreműködésére a DVD terjesztésében, s beszédében kiemelte, hogy a magánvállalkozásoknak is részt kell venniük a kulturális értékek megmentésében. A közgyűjteményeknek hozzá kell járulni ahhoz is, hogy akár 1956 eseményeiről, akár az 1989-es rendszerváltásról hitelesen tájékozódjanak a következő generációk - fogalmazott.

Gyarmati György, az ÁBTL főigazgatója beszámolt a Szilágyi József-per levéltárukban fellelt anyagáról. Az érdeklődőknek a bírói eljárás hangnemét illusztrálandó bemutattak egy néhány perces részletet, melynek során felemelt hangon egymás szavába vágott a népbírósági tanács elnöke, Vida Ferenc és a vádlott Szilágyi József, akik - mint ahogyan a szövegből kiderült - eltérő véleményen voltak Magyarország 1956-os szovjet megszállását illetően.

Az állambiztonsági levéltár vezetője közölte, hogy mintegy 50 történész dolgozott a három intézményből a DVD megjelentetésén, de az adathordozóra felrakták Litván György másfél évtizeddel ezelőtt írt tanulmányát is az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Megemlítette: a Nagy Imre-per teljes részletességű feltárása során megbizonyosodtak arról, hogy a peranyagban a XX. századi magyarországi koncepciós perek egyik mintapéldája követhető nyomon.

Szabó Csaba, az országos levéltár iratokért felelős főigazgató-helyettese megjegyezte: munkatársaival dolgoznak azon, hogy a Nagy Imre-per 27 ezer oldalas jegyzőkönyve, az operatív és vizsgálati iratanyag online módon olvasható legyen internetes formában is.
Kocsis András, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója a DVD kapcsán a Nagy Imre-per emberi gesztusaira és emelkedett pillanataira hívta fel a figyelmet, amelyet szintén megismerhetnek az érdeklődők a kiadványból.

Bácskai Vera történész, aki Nagy Imrével együtt, házi őrizetben maga is ott volt a romániai Snagovban, a hanganyag hangsúlyváltásait, pillanatnyi korrekcióit emelte ki. A Nagy Imre-perben tanúként kihallgatott, később börtönre ítélt Tánczos Gábor özvegye kitért Vida Ferenc "agresszív, intoleráns hangnemére", amellyel a per során "lépten-nyomon megalázta a vádlottakat".
Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája az MTI-nek elmondta: a Nagy Imre-per hanganyagának júniusi lejátszása egy "katartikus közélmény" volt, míg ez a DVD hozzájárul ahhoz, hogy a még szélesebb közvélemény is megismerhesse a per történetét. Megítélése szerint a Nagy Imre-per részletesebb megismerésével a mai társadalom jobban képet tud alkotni a pártállami rendszerről.
A DVD-n szerepel az 1958. február 5-6-i, április 16-24-i és június 9-15-i tárgyalások hanganyaga. A tárgyalások résztvevőire rá lehet keresni, a szereplőkről fényképeket is tettek fel a DVD-re.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását