2024. május 13. - Szervác, Imola

Nem elképzelhetetlen a közös népszavazás

Elképzelhető, hogy beéri az MSZP népszavazási kezdeményezése a Fidesz népszavazási kérdéseit, de egyáltalán nem biztos, hogy a kérdésekről egy időben lesz népszavazás - mondta Tóth Zoltán választási szakértő pénteken az MTI-nek.
2007. október 19. péntek 17:08 - Hírextra

Véleménye szerint az, hogy beéri-e az MSZP kezdeményezése a Fideszét, egyebek között azon is múlik, hogy az Országgyűlésben megkapja-e a többséget a kormánypárti kezdeményezés.

Kiemelte: az MSZP-frakció aláírásai elegendők a népszavazási kezdeményezéshez, de a Parlament plenáris ülésén ez kevés, mert a képviselők 50 százalékának támogatására van szükség.

Számításai szerint a Fidesz népszavazására leghamarabb 70 nap múlva, legkésőbb pedig 260-300 nap múlva kerülhet sor.

Mint mondta, nemcsak a kezdeményező határozza meg a gyorsaságot, hanem a folyamatban döntési jogkörrel rendelkező állami szervek - az Országos Választási Bizottság és az Alkotmánybíróság - is komoly befolyást tudnak gyakorolni a menetrendre.

Az úgynevezett lakossági kezdeményezésű javaslatokat, így a Fideszét is, a Parlamentnek a beterjesztéstől számított 15 napon belül kell elbírálnia, míg az említett MSZP-s javaslatot 30 napon belül. Tehát az Országgyűlésen múlik, hogy ezeket együtt vagy külön tárgyalja majd, "ez színtiszta politika" - mondta Tóth Zoltán.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a köztársasági elnök szerepe szintén fontos a kérdésben, hiszen az államfő az időpontot a beérkezéstől számított 15 napon belül köteles kitűzni. Ha az Országgyűlés elé nagyjából azonos időben kerül a két népszavazás, de külön napirendként tárgyalja őket, és az egyiket eldönti 15 nap alatt, a másikat pedig csak 30 alatt, akkor az államfő előbb kerül "időpontkitűzési kényszerbe" a Fidesz kérdéseit illetően, minthogy megkapná az MSZP-s kezdeményezésre vonatkozó parlamenti határozatot.

Hozzátette: ebben az esetben is van még egy nagyon bonyolult szabály. Ha az elnök már kitűzött egy népszavazást, és ezután dönt az Országgyűlés egy újabb népszavazás megtartásáról, de még hátravan 20 nap az elsőként kezdeményezett szavazás megtartásáig, akkor az elnök ugyanazon időpontra is kitűzheti a két referendumot.

Tarlós István, a Fidesz és a KDNP népszavazási kampányának irányítója péntek délután, néhány perccel két óra után indította el az aláírásgyűjtést. Tarlós István azt mondta, vasárnap délután, 48 óra leteltével megmondják, addig mennyi aláírást gyűjtöttek, és ezután tovább folytatják az aláírásgyűjtést.
Az MSZP hétfőn juttatta el népszavazási kérdéseit az Országos Választási Bizottsághoz. A húsz kérdést Lendvai Ildikó, a nagyobbik koránypárt frakcióvezetője jegyezte. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök többször is jelezte: ha az öt parlamenti párt megállapodik a politikai közélet megtisztításáról szóló javaslatokról, akkor visszavonják a népszavazási kérdéseket.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett: az Alkotmánybíróság felszólította az Országgyűlést, hogy alkosson arról törvényt, mennyi ideig köti a népszavazás eredménye az Országgyűlést.

Hozzátette: ez a törvény azonban még hiányzik.

Ebben a pillanatban tehát nincs meg az a jogszabály, amely tartalmazná azt, hogy milyen a kötőereje egy eredményes népszavazásnak - mondta Rytkó Emília.

Közölte: az Alkotmánybíróság felszólította az Országgyűlést a mulasztás orvoslására, és ez év december 31-éig adott erre határidőt.

Az Alkotmánybíróság májusban mondta ki, hogy mulasztásos alkotmánysértés áll fenn azért, mert az Országgyűlés nem szabályozta, hogy az eredményes ügydöntő népszavazás meddig kötelező a törvényhozásra, illetve amennyiben sikertelen, abban az esetben mikor lehet újabbat kitűzni ugyanabban a kérdésben. A döntést akkor a Fidesz és az MSZP, illetve a választási bizottság elnöke is üdvözölte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását