2024. március 29. - Auguszta

Egy nagy politikus testamentuma

Helmut Schmidt a háború utáni német kancellárok egyik legelismertebbje Ausser Dienst (Szolgálaton kívül) címmel bemutatta könyvét.
2008. szeptember 18. csütörtök 17:31 - Hírextra
Saját szociáldemokrata pártja és politikai ellenfelei mai is általános elismeréssel adóznak Schmidtnek: Angela Merkel kancellár épp a közelmúltban tüntette ki őt, s lelkesen tapsolta meg, amikor a Bundeswehr-újoncok avatásának ünnepségén - a kancellár kérésére - nagy hatású beszédet mondott. S bár az aktív politizálással már korábban felhagyott, a politikától soha nem vonult vissza, s a napokban támogatást ígért a német szociáldemokraták választási kampányához.

Németország korábbi kancellárja - aki 1974 és 1982 között Willy Brandt utódaként állt a kormány élén, azt megelőzően pedig hadügy-, majd pénzügyminiszter volt - most ismét a hírek központjában szerepel. Hatalmas érdeklődés közepette a Berliner Ensemble-ban személyesen mutatta be új Ausser Dienst (Szolgálaton kívül) című könyvét alig néhány héttel küszöbön álló 90. születésnapja előtt, cigarettáról cigarettára gyújtva, valóságos füstfelhőbe burkolódzva, élő cáfolataként annak, hogy a dohányzás halálos.

Legújabb könyvében az egykori kancellár felsorolja mindazt, amit az elmúlt évtizedekben tanult. A saját bevallása szerint magát mindig is elsősorban az országgal és a nemzettel, s csak másodsorban saját pártjával szemben elkötelezettnek érző idős államférfi távolságtartással igyekszik átadni tapasztalatait. Amerika régi barátjaként továbbra is a Nyugat vezető hatalmának tekinti az Egyesült Államokat, élesen bírálja ugyanakkor az amerikai politikai osztály "hegemón és imperialista erőit", amelyek más országokkal szemben abszolút fölényre törekszenek.

Országának azt ajánlja, hogy ne vegyen részt azokban a washingtoni törekvésekben, amelyek célja, hogy a NATO-t teljes mértékben az amerikai érdekeket képviselő nemzetközi rend megvalósításának eszközévé változtassák. Általánosságban is óv minden fajta katonai beavatkozásban való részvételtől, még akkor is, ha azok humanitárius célokat szolgálnak. Az Európai Unió szerinte a teljes stagnálás állapotában van, a közös kül- és biztonságpolitika változatlanul kérdéses. Figyelmeztet egy újabb és "ismét elsietett" bővítés veszélyeire, utalva annak kockázatára, hogy az unió pusztán egy szabadkereskedelmi övezetté válhat.

A jóléti állam megvalósítását Európa legnagyobb vívmányának tekinti, s épp ezért óv azoktól a populista politikusoktól, akik fedezet nélkül egyre többet ígérnek, s ezzel a jóléti állam létét fenyegetik. Állást foglal a "polgári erények" mellett, külön is kiemelve a felelősségtudat, az ész és az értelem erényét. A politikusok számára pedig azt üzeni: lelkiismeretüket és a köz jóléte iránti elkötelezettségüket helyezzék karrierjük, saját, illetve pártjuk sikere fölé.

A könyv Helmut Schmidt sokadik memoárja, s korábban szinte mindegyik bestseller lett. A mostani érdeklődés láttán - s a szerző tekintélyének ismeretében - azonban ez a legújabb minden bizonnyal bestseller lesz az eddigi bestsellerek között is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását