2024. április 24. - György

Temérdek aranykincs került elő

Aranykincsek, fegyverek és agyagedények kerültek elő Görögország északi részén, egy ókori temető feltárásakor, amelyre Pella, makedóniai Nagy Sándor szülővárosának közelében bukkantak.
2008. szeptember 11. csütörtök 16:23 - Hírextra
A nagy kiterjedésű temetőben most 43 új sírt tártak fel: a régészek szerint az elhunytakat Kr. e. 650 és 279 között helyezték itt végső nyugalomra. A leletek új információval szolgálnak a makedón királyság korai szakaszáról, amely virágkorában Nagy Sándor hódításai nyomán Indiáig terjedt.
A legérdekesebb leletek közé tartozik 20 harcos sírja, akik a késői archaikus korban, Kr.e. 580 és 460 között távoztak az élők sorából.

Némelyiküket bronz sisakban temettek el, s melléjük helyezték fegyvereiket - vasból kovácsolt kardjaikat és késeiket. Szemüket, szájukat és mellkasukat rituális célból készített vékony aranylemez borította, amelyet oroszlánok és más, a királyi hatalmat jelképező állat ábrázolása díszített.

"A leletnek komoly történelmi jelentősége van, mivel új ismeretekkel szolgál a makedónok kultúrájáról, szokásairól az archaikus korban" - hangsúlyozta Pavlosz Hriszosztomu, a nyolc éve folyó régészeti projekt vezetője.

Pavlosz Hriszosztomu szerint a sírok tanúbizonysága szerint a makedón katonai berendezésű társadalom volt, amely igen korán, már a Kr.e. VII. század második felében rendelkezett tengerentúli kereskedelmi kapcsolatokkal.

A feltárt sírokban a régészek 11 női csontvázra is bukkantak - az archaikus korban élt hölgyeket ékszereikkel - arany- és bronznyakláncokkal és fülbevalókkal temették el.Kilenc sír a későklasszikus, illetve a hellenisztikus korból, Nagy Sándor elhunyta körüli időkből származik.

Az elmúlt nyolc év alatt összesen 915 sírt tártak fel az Athéntól 530 kilométerre északra lévő Arhontikóban folyó ásatások során, a régészek becslése szerint azonban eddig ez a temetőnek csupán 5 százalékát teszi ki. A terület nyolcezer évvel ezelőtt, Kr.e. 6000 körül népesült be, s Arhontikót a Kr.u. XIV. században hagyták el lakosai.

A település, amelyhez a temető tartozott, az archaikus korban érte el virágkorát. A gazdag sírmelléklet arra utal, hogy a város egykori lakói bizton hittek a túlvilági életben és az újjászületésben. Korábbi feltárások során a sírokból aranyból készült álarcok, koronák és diadémok kerültek elő, valamint jelentős mennyiségű importkerámia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását