2020. szeptember 28. - Vencel

Nagy kupola-felújítás

Hamarosan felújítják az amerikai főváros egyik legjellegzetesebb épülete, a szövetségi kongresszus két házának otthont adó Capitolium épületének kupoláját - közölte híroldalán az NPR közszolgálati rádió.
2014. március 27. csütörtök 14:34 - HírExtra
"Egy tucatnyi évvel ezelőtt több mint 300 repedés volt rajta, néhány évvel később 500, aztán 900 repedés keletkezett, most pedig már 1300 van rajta. Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy beavatkozzunk és megmentsük a jövő nemzedékei számára" - nyilatkozott Stephen Ayers, a Capitolium építésze.

A távolról márványnak tűnő, másfél évszázados kupola valójában egy több mint 4 millió tonnás öntöttvas konstrukció, amelyet 10 rétegnyi ólomtartalmú festékkel fedtek le. A 36 merevítő bordára támaszkodó szerkezetet Thomas Walter tervezte az 1850-es években, a Capitolium bővítésének keretében.

A kettős héjú, a hatméteres Szabadságszoborral megkoronázott kupola a korabeli fotográfiák tanúsága szerint Abraham Lincoln első beiktatási szertartására még nem készült el. A munkálatok a polgárháború éveiben is folytatódtak, mert az elnök szerint azok az amerikai unió építését is jelképezték.

A szerkezetet Lincoln második beiktatására már befejezték, ám a súlyos veszteségek árán újraegyesített ország vezetője egy hónappal később merénylet áldozata lett. Holttestét a kupola alatti rotundában ravatalozták fel.

Az építkezés költségei az eredetileg tervezett, 100 ezer korabeli dollárra rúgó büdzsé tízszeresét emésztették fel. A rozsdásodó kupolán Eisenhower elnökségének vége felé hajtottak végre jelentősebb felújítást.

A hamarosan elkezdődő renoválás során a Capitoliumot felállványozzák, a régi festékrétegeket eltávolítják, a repedéseket kijavítják, a betört ablakokat kicserélik és a kupolát polimer és uterán alapú védőrétegekkel vonják be. A munkálatokat főképp a hétvégéken és éjszaka fogják elvégezni.
A felújítás mintegy 60 millió dollárba kerül majd és az Ayers reményei szerint legalább egy fél évszázadra konzerválja majd a kupolát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását