2024. április 23. - Béla

Karibi kőbe vésett történelem

Egyesült államokbeli és Puerto Ricó-i régészek állításuk szerint feltárták a Karib-tenger térségének egyik legfontosabb Kolumbusz előtti korból származó régészeti lelőhelyét, ahol kőtömbökbe vésett ősi petroglifákra (ábrákra) és szokatlan temetkezési kult
2007. október 29. hétfő 15:28 - Hírextra
A Puerto Rico déli részén található kőtömbök egy hatalmas, 40 méter X 50 méteres teret alkotnak, amely labdajátékok vagy rituális szertartások színteréül szolgálhatott - mondta el Aida Belen Rivera, a Puerto Ricó-i Műemlékvédelmi Hivatal igazgatója. A kövekbe vésett, nagy műgonddal kidolgozott petroglifák között látható egy emberi lény is, jellegzetes férfias vonásokkal és békalábbal. A régészek feltételezik, hogy a lelőhely valamikor a taíno és a taíno előtti civilizáció része lehetett, ami az európai gyarmatosítást megelőzően virágzott a szigeten. A tér még további értékes leleteket is rejthet a Kr. u. 600 és 1500 közötti időszakból - tette hozzá Rivera, akinek hivatala rendszeresen kapja az ásatásról szóló beszámolókat.

Feltártak több sírt is, amelyekbe arccal lefelé és térdtől hátrahajlított lábakkal temették el a halottakat, ami újdonságnak számít a térség temetkezési szokásaihoz képest.

A lelőhely gátépítés közben került elő, miután elhordták róla a talaj felső rétegét. A régészek ennek ismeretében követelték a munkálatok abbahagyását, mivel a nehézgépek már addig is elpusztíthattak fontos tárgyi emlékeket.

José Oliver, a londoni University College latin-amerikai régészeti tanszékének tanára szerint ilyen jelentőségű leletekre ötven vagy száz évenként bukkannak a szakemberek - ha szerencséjük van. Meggyőződésének adott hangot, hogy a lelőhely szakszerű feltárása ritka lehetőséget kínál a Kolumbusz és a gyarmatosítás előtti történelem valósághű megismerésére. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy az ásatásokat vezető cég műszaki felszereltsége nem megfelelő egy ilyen nagyszabású és összetett munkához.

A társaság két héttel ezelőtt - miután a lelőhely jelentősége ismertté vált - lassúbb munkatempót és gondosabb munkavégzést vezetett be.

Szakértők már 1985 óta gyanították, hogy a térségben bennszülöttek által készített tárgyi emlékek kerülhetnek elő, mivel más régészeti lelőhelyek szomszédságában található.

A taínók a karib-tengeri szigeteket benépesítő arawakan indiánok egyik alcsaládja volt. Még évszázadokkal az európai gyarmatosítók megérkezés előtt kivándoroltak a mexikói Yucatán-félszigetről és a Karib-tenger térségében telepedtek le. Négy évvel azután, hogy Kolumbusz Kristóf (1451-1506) 1495-ben partra szállt Hispaniola szigetén, a háromszázezres indián népesség egyharmadát lemészárolták vagy elhurcolták. Az ottani taínók fél évszázaddal később kihaltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását