2024. április 19. - Emma

Az egyház nem tudja a finanszírozási számokat

A katolikus egyház nem ismeri az egyházi közoktatási intézmények finanszírozását szabályozó új kormányrendelet-tervezetet, mert arról a kormányzattól nem kapott tájékoztatást - jelentette ki Erdő Péter, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke
2008. szeptember 10. szerda 21:08 - Hírextra
A bíboros elmondta: 2005-ig az egyházi iskoláknak, óvodáknak járó kiegészítő normatívát megfelelő mértékben megkapták, az összeget illetően azóta vannak nézeteltéréseik az állammal. Az egyházi fenntartású intézményeket ugyanolyan elbírálás illeti meg, mint az állami és önkormányzati intézményeket.

Az oktatással kapcsolatban Pápai Lajos győri megyéspüspök, az MKPK oktatási bizottságának elnöke diszkriminatívnak nevezte azt az állapotot, miszerint az oktatási tárca iskola-felújítási programjában résztvevő ötszáz iskolából mindössze három a katolikus, holott ha az iskolákon belüli öt százalékos arányukat vették volna alapul, akkor 25-nek kellett volna részesülnie az ebben a támogatásban.

A sajtótájékoztatón Szerdahelyi Csongor, az MKPK sajtóirodájának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az MKPK a Román Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival jövő héten Budapesten találkozik, a román delegációt Ioan Robu bukaresti érsek vezeti majd. Megemlítette továbbá, hogy szeptember 30-án kezdődik a Budapesten és Esztergomban rendezendő Európai Püspöki Konferenciák négynapos ülése, amelynek elnöke Erdő Péter.

Az MKPK őszi ülése első napjának fő témája, a papi életforma és lelkiség kapcsán Erdő Péter megemlítette: a papi szolgálat nem csupán foglalkozás, noha a plébánosoknak nagy az adminisztrációs leterheltsége. Másik problémaként a szórvány gyülekezetek lelkigondozásának ellátását jelölte meg ezzel összefüggésben, arra is kitérve, hogy a paphiány miatt egyre több világi személyt, lelkipásztori kisegítőt kell bevonni a jövőben a hitéletbe. Szót ejtett arról: a hitoktatásban a világiak száma magasabb, mint a papoké.

Elmondása szerint van Magyarországon olyan katolikus egyházmegye, ahol háromszor annyi plébánia van, mint ahány aktív pap, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében pedig hatezer hívőre jut egy katolikus pap. Máshol ez az arány háromezer, de még ez is alatta marad az európai átlagnak. További problémaként kiemelte, hogy Budapesten nehezen lehet elérni a hívőket a nagyvárosi sajátosságok miatt.

Az MKPK elnöke beszámolt a cigánypasztoráció eredményeiről is, illetve arról, hogy ezt a munkát országosan összehangolják. Pozitív példaként említette a kelet-magyarországi régiót, ahol a karitász-mozgalmon és az oktatáson keresztül meg tudják szólítani a romákat. A katolikus iskolák közül olyan is van, amelyikben a roma származású diákok többségben vannak - tette hozzá.
Mohos Gábor, az MKPK titkára közölte: a konferencia megkapta az első hivatalos adatokat a katolikus egyház számára felajánlott SZJA 1 százalékáról.

A felajánlások száma közel tíz százalékkal emelkedett az előző évihez képest. Ugyanakkor a törvényi változás következtében az állami kiegészítés mértékének 2009-es csökkenését illetően az egyház félelmének adott hangot, mert az komoly működési gondokat okozhat intézményeiknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását