2024. április 19. - Emma

Hadüzenet a felsőoktatásnak

Az MSZP a felsőoktatásnak és a fiataloknak címzett hadüzenetként értékeli a kormány terveit az állami finanszírozású képzési helyek csökkentéséről. A szocialisták a részösztöndíjas képzést értelmetlennek tartják, az erre szánt pénzből az ingyenes felsőoktatási helyek számát növelnék.
2012. december 6. csütörtök 15:21 - HírExtra
Hiller István volt oktatási miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: mivel jövőre mindössze 10 500 elsőéves hallgató tanulhat ingyen, a 2010-es 53 500-hoz képest 80 százalékkal csökken a tandíjmentes felsőoktatási helyek száma.

A felsőoktatáshoz való hozzáférés ilyen szűkítése 1947 óta példátlan - jelentette ki.

Az MSZP-s politikus érthetetlennek tartja a részösztöndíjas helyek számának növelését. Szerinte ez a képzési forma már tavaly megbukott: miután a diákok nem választották, még a rendelkezésre álló helyeket sem tudták betölteni.

Hiller István arra szólította fel a kormányt, hogy a részösztöndíjas férőhelyekre szánt pénzt a száz százalékban állami finanszírozású helyekre fordítsa inkább.

Véleménye szerint a felsőoktatás tervezett átalakítása miatt a hallgatói létszám csökkenni, a tandíj, illetve az önköltség összege emelkedni fog. Folytatódik a radikális pénzkivonás, ami - a hallgatói létszám csökkenésével együtt - az oktatók egy részének elbocsátásához vezet majd - sorolta.
Hiller István szerint az átalakítás további következménye az lesz, hogy még több fiatal hagyja el az országot, megy külföldre tanulni.

A szocialista képviselő megismételte: az MSZP, ha kormányra jut, megszünteti a hallgatói szerződéseket, a diákok röghöz kötését, valamint a Diákhitel 2-őt is, miközben az évek óta jól működő diákhiterendszert megtartanák.

Arra is ígéretet tett, hogy a szocialisták megszüntetik a részösztöndíjas képzést, és 2015-től két éven belül újra a 2011-es szintre emelik a tisztán állami finanszírozású felsőoktatási helyek számát. Ugyanakkor - emlékeztetett - az MSZP olyan megoldást javasol, amelyben az első év a felsőoktatásba bekerülők mindegyikének ingyenes, és a "bizonyítási év" alapján dől el, hogy kinek kell tandíjat fizetnie, és ki kap azt meghaladó ösztöndíjat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását