2024. május 2. - Zsigmond

Előjog a képviselőség?

A parlament mentelmi jogi bizottságának szocialista elnöke szerint nem veszi figyelembe a parlament működésének sajátosságát az, aki elszámoltatná a képviselőket a nekik járó költségtérítéssel.
2007. január 24. szerda 10:06 - Hírextra

Az InfoRádió ban megszólaltatott Géczi Lajos szerint "tipikus uborkaszezonos hírcsokor" a felröppent botrány a képviselői juttatások kapcsán.

- A lakosságot nyilván fel lehet háborítani, ha úgy állítják be a híreket. A lakosság a mostani időkben nem érzi jól magát, a parlament pedig mindig alkalmas tárgya a harag és a gyűlölet levezetésének. Ez a költségtérítés, ha a reálértékét nézzük, abszolút nem sok, és nem csak utazási költségről szól. A megjelent adatok pedig úgy hangzottak el, mintha egy év alatt kapnának a képviselők ennyit.

A 18 milliós számlával kapcsolatban megjegyezte, nem tudja, hogy számolták ki ezt az összeget. Aztán később utánaszámolt és kiderítette önmaga számára is, hogy az összeg lehetséges, amennyiben 4,5 milliót vesz fel valaki évente. A számlás igazolással kapcsolatban kifejtette, hogy a képviselői juttatások annyira összetettek és szerteágazóak, hogy azt az Országgyűlés úgy gondolta,  elfogadja ezeket a költségeket számla nélkül is.

- Sok minden olyan van, amit nem lehet elszámolni. Július óta már egyébként nem jár a képviselőknek az utazási kedvezmény, ebből például nem lett sajtóbotrány érdekes módon. Júliusban, éppen egy őszödi frakcióülésen döntöttünk arról, hogy most már mi is fizetünk a közlekedésért. Most már a Rogán úr kiszorít minket a fővárosból, a parkolásért is fizetünk. A magyar képviselők alapdíja 220 ezer forint, mely a bizottsági pótlékkal együtt a legtöbb képviselő esetében 350-400 ezer forintra egészül ki. A tisztségviselőknél, bizottsági elnököknél ez felmegy 400 ezer forint fölé is.

A költségtérítés összege - amelyet a képviselők úgy vehetnek fel, hogy a kiadásaikat nem kell számlával igazolniuk - jóval meghaladhatja a tiszteletdíjat.

Egy Budapesten élő képviselő például jelenleg havonta nettó 154 ezer 560 forintot vehet fel. Az összeg mindazoknak jár, akik az V. kerületen kívül élnek.

Ha egy litert benzint 250 forintos átlagáron számolunk, akkor ekkora összegből 618 liter benzint lehet venni. Azaz az egyszerű becslések szerint is a képviselő havonta több mint tízszer tudja teletankolni az autóját az összegből, és több mint 6000 kilométert autózhat.

Azok az országgyűlési képviselők, akik a fővárostól legfeljebb 100 kilométerre élnek, már 220 ezer 800 forintot vehetnek fel utazásaikra. Ez már csaknem 900 liter benzinre elegendő.

Akik több mint 100, de kevesebb mint 200 kilométerről járnak be, azok 287 ezer 40 forintra jogosultak, akik több mint 200 kilométerről, azok pedig 353 ezer 280 forintot.

Szállásköltség a fővárosiaknak is jár

Szállásköltségre minden hónapban 110 ezer 400 forintra jogosultak a képviselők. Szállásköltség térítésére az is jogosult, akit Budapestről választottak meg képviselőnek.

A képviselők emellett jogosultak alkalmazotti költségtérítésre is, amelynek összege egységesen 132 ezer 480 forint.

Jól fizet a nyelvvizsga

Az Európai Parlament képviselők munkájához - gondolnánk - elengedhetetlen az, hogy beszéljenek idegen nyelveket. Ennek ellenére aki nyelvvizsgával tudja igazolni nyelvtudását, az jelentős összegeket vehet fel ezért. Egy középfokú A vagy B típusú nyelvvizsgáért 71 ezer 760 forint jár, egy C típusúért pedig ennek pont a kétszerese, 143 ezer 520 forint.

A felsőfokú A vagy B nyelvvizsgáért 119 ezer 600 forint, a C típusúért 239 ezer 200 forint.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását