2024. március 29. - Auguszta

Nehéz azonosítani a terroristákat

A brit titkosszolgálat szerint nehéz azonosítani a szigetországi terroristákat, mert nincsen olyan sajátos út, amely az erőszakos szélsőségekhez vezet.
2008. augusztus 31. vasárnap 11:07 - Hírextra
Az MI5 jelentése, amelyből a Guardian című lap idézett, azt hangsúlyozza, hogy lehetetlen megrajzolni a "brit terrorista" tipikus portréját, mert a többségük "demográfiailag észrevehetetlen", egyszerűen azt a közösséget tükrözik, amelyben élnek. Annyit azonban megállapítanak, hogy e terroristák többnyire brit állampolgárok - több mint a felük Nagy-Britanniában született - és nem illegális bevándorlók, továbbá messze állnak az iszlám fundamentalistáktól.

A biztonsági szervek szerint sokkal kisebb a terrorizmus radikalizálódásában a szélsőséges vallási vezetők szerepe, mint az a köztudatban él, annál is inkább, mert e terroristák közül viszonylag kevesen gyakorolják a vallásukat. Ezzel szemben bizonyítékok vannak arra, hogy azokat, akik erősen vallásos családban nőttek fel, a vallási identitásuk megvédi az erőszakos radikalizációtól. Nagyobb viszont azoknak az aránya a terroristák között, akik drogoznak, isznak és prostituáltakhoz járnak.

Ugyancsak nem állja meg a helyét az a hiedelem, hogy a terroristák között sok az elmebeteg vagy a patologikus személyiség. Ezek aránya nem nagyobb a szélsőségesek között, mint az összlakosság körében. Téves közhely az is, hogy szexuálisan frusztrált fiatalok vállalják a terrorista "mártíromságot" paradicsomi szüzek reményében, mert a terroristák között szép számmal akadnak 30 év feletti, családos emberek is.

Az MI5 jelentése, amely célzottan a sztereotípiák veszélyére akarja felhívni a figyelmet, figyelmeztet: bár valóban azok az iszlám szélsőséges csoportok tűnnek a legveszélyesebbeknek, amelyek az erőszak alkalmazását "az iszlám védelmével" indokolják, vannak olyan erőszakos szervezetek is, amelyeknek nincsen közül az iszlám mozgalmakhoz. A titkosszolgálati szakértők úgy vélik: nem azok a legveszélyesebbek, amelyek szélsőséges politikai nézeteket vallanak, hanem amelyek erőszakot alkalmaznak, vagy az erőszak alkalmazását aktívan támogatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását