2024. április 23. - Béla

World Cyber Games: (nem is) kockák fesztiválja

Vasárnap tartják a World Cyber Games magyarországi selejtezőjét. Azaz most keresik meg azokat az elszánt számítógépes- és videójátékfüggőket, akik hazánkat képviselik majd a gamerek világtalálkozóján Kölnben. Nem elvetemült kockáról van szó, ezt szépségve
2008. augusztus 31. vasárnap 07:39 - Szalay Gergely
Játszunk

Jobban fizet, mint a filmek
Az ágazat nemrég még nem is létezett, ma nagyobb a bevétele, mint a hollywoodi filmstúdióknak. A videojáték-ipar tavaly 42 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, jövőre 10,3 százalékos növekedés várható, 2012-re 68 milliárd dolláros üzletággá fejlődik. Robbanásszerűen megnövekedett az igény a valósághű élmenyre, az igényes grafikai tartalomra is. Ebből magyar cég, a 3D BRIGADE is profitál. Az elmúlt négy-öt év során létrejött egy új iparág: aki elég nyitott, annak jelentős hasznot hajthat, ha figyel a trendre. A videojáték-ipar ma már maga mögé utasítja a hollywoodi szuperprodukciókat is: a PricewaterhouseCoopers legfrissebb tanulmánya szerint a szektor tavaly 42 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, jövőre 10,3 százalékos növekedés várható, 2012-re pedig az előrejelzés szerint 68 milliárd dolláros üzletággá fejlődik.
A számítógépes játék egyre kevésbé szubkultúra, pláne egyre kevésbé a tizenéves, furcsa kockanövendékek titokzatos szokásrendszere: egy kimutatás szerint a játékosok kevesebb mint fele húsz év alatti, a nagyobb rész egyedülálló huszonéves felnőtt, vagy épp családos ember - azaz nem lebecsülhető vásárlóerő képviselői.

Ezt kívánják bebizonyítani a hétvégi World Cyber Games szervezői is: a hazai selejtezőn felvonulók nagyrészt valószínűleg nem a legelvetemültebb informatikus-előítéletek megtestesítői lesznek (bár az esélyesek közül egyelőre mi nem zárnánk ki élből, a kocka kifejezést magukra is büszkén alkalmazó játékosokat, avagy gamereket - ejtsd: gémer - az összes fontos nevet felsoroltuk).

Hadházi Dániel szervező kicsit másképp látja a dolgokat: ahogy arra felhívta a figyelmet, a műfajnak már külön neve van, az e-sport: azaz unatkozó tinik pótcselekvéséből átalakult valami olyan időtöltéssé, amiben kifejezetten nagy összegek is mozoghatnak - tehát a piac számára is érdekes lehet.

Az ágazatban valóban figyelemre méltó összegek lappanganak: a World Cyber Games többmilliós összdíjazású verseny, szerencsésebb nyertesek akár dollár százezrekkel is gazdagabbakká válhatnak – és ezért csak játszaniuk kell. Nem ritkán szabályosan (nem kicsi) havi fizetést tehetnek zsebre – szintén csak a játékért.



És persze némely játékosok, adott műfajok bajnokai saját jogú branddé is válhatnak: ilyen például a Fatal1ty művésznevű fiatalember, akinek ajánlásával a legkülönbözőbb perifériákat lehet eladni busás áron: játékosoknak szánt egeret, billentyűzetet – ha valóban annyival jobbak az egyszerű termékeknél, ha nem. Sőt: a játékőrültekre eleve érdemes építkezni a hardvergyártóknak és -forgalmazóknak: nekik kell leginkább a minél erősebb processzor, a minél több memória, a minél erősebb videókártya, a minél nagyobb és minél gyorsabb monitor (az igazán profi játékosok saját bevallásuk szerint még képesek érzékelni a két ezredmásodperces képernyőfrissítést is, de ők azok is, akik a másodpercenként százegynéhány képkockát keveslik – összehasonlításképp: egy hagyományos film Európában huszonöt képkocka6másodperces sebességgel működik, és ezt már nem látjuk szaggatottnak...)

Innentől nem is különösebben meglepő, hogy a World Cyber Gameshez hasonló rendezvények (mert, hasonlatosan a profi ökölvívás kusza világához, itt is létezik egymás mellett több párhuzamos szervezet saját bajnokságokkal és sztárokkal – egyre nagyobb a húsosfazék, mindenki akar belőle) nem csak a játékosokat, hanem a belőlük profitáló elektrotechnikai cégeket is foglalkoztatják: a WCG egyik meghatározó támogatója például a Samsung – nem csoda, elég jól állnak képernyővonalon, a kellően megszállott gémereknek pedig mindig nagyobb és gyorsabb felületek kellenek – más eszközökről nem is beszélve (mint például a PC-k világából lassacskán kivonuló konzolos játékok esetében a kellően nagy és szép HD-képes megjelenítők). A rendezvény támogatói közt ott van a Microsoft is – akik hardverben nem annyira jelentősek ugyan, mint más cégek (ezzel együtt köszönik szépen, jelen vannak), de a PC-k és a konzolos játékok világában is masszívan jelen vannak: nem árt, gondolhatják, ha az egyre nagyobb és többet költő tömegek nem akarnak más neveket betanulni, hanem beérik az övékkel.

Nem csak kockák

És persze vannak a műfajnak olyan elemei is, amik kikezdhetetlen bizonyossággal cáfolnak rá a kockafejű kamaszfiúkról szóló előítéletekre. Egyre több lány (és/vagy nő) tűnik fel a játékosok között – ráadásul jellemzően ők sem a kockák női megfelelői. Még ha ők maguk nincsenek is lenyűgözve a dolognak ettől a vonulatától, igenis vannak annyira csinosak, hogy ebben a minőségükben is büszke lehessen rájuk a gémerközösség: külön szépségversenyt is tartanak nekik (legalábbis Magyarországon mindenképpen). Ahol minden résztvevő nagy örömére van bikinis felvonulás is – és természetesen a rendezvény jellegének megfelelően játék-vetélkedő és kvíz is: ki tud minél többet a témáról (azt azért ne feledjük, nem a legjobban játszó szép lányt, hanem a legcsinosabb profi gamert keresik)? Nagy sikert szoktak a versengések aratni – senki se gondolja a világtól elrugaszkodott érzéketlen bolondoknak ezeket az embereket...



WCG Hungary
A World Cyber Games 2008-at augusztus 31-én tartják a Jövő Házában délelőtt 10 és este 20 óra között; fellépnek többek között a The Trousers, a Suburban Neon, a Boogie Mamma és a Sugarloaf. A belépés és a részvétel ingyenes.
Minderről meg lehet személyesen is győződni: stílszerűen a Jövő Házában tartják augusztus utolsó napján a World Cyber Games hazai selejtezőjét (a nyertesek mennek Kölnbe, a VB-re, ha ezt az eseményt lehet így nevezni). És természetesen nem csak a szépségverseny lesz fontos: válogatót tartanak A WarCraft 3, és a Command & Conquer 3 úzői közt, lesznek versenyek Guitar Hero 3-ból, Unreal Tournament 3-ból, Quake 3-ból (a hármas szám menőnek tűnik mostanság), sőt: lesz virtuális Red Bull Air Race is (és a Lufthansa is kivonul ide, virtuális pilótákat versenyeztetni), még a közepes mértékben érdeklődők is találhatnak elfoglaltságot.

Mi is ott leszünk, igyekszünk a lányokról sok képet csinálni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását