2024. április 23. - Béla

Harry herceg vissza akar menni Afganisztánba

II. Erzsébet brit királynő unokája, aki - apja, Károly walesi herceg és bátyja, Vilmos után - a harmadik a brit trónutódlási sorban, az év elején teljesített már tényleges frontszolgálatot Afganisztán déli Hilmend tartományában, ám az elrendelt hírzárlat
2008. augusztus 29. péntek 11:45 - Hírextra
Harry, aki decemberben kezdte szolgálatát a tűzvonalban, a tervek szerint március végéig maradt volna, ám jelenlétét külföldi hírportálok február végén kiszivárogtatták, és ezután azonnal haza kellett térnie.

A brit sajtó helyszíni tudósítói tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg küldetése le nem jár.

Akkoriban általános vélemény volt, hogy Harryt - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fiát - belátható időn belül nem vezénylik ismét háborús övezetbe.

A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap pénteki értesülése szerint azonban Harry mindenképpen ezredével akar tartani, amikor az - várhatóan egy év múlva - visszatér Afganisztánba.

A lap forrása szerint ugyanakkor ezzel ismét felmerül az a probléma, hogy a királyi rokon puszta jelenléte az alakulat egészét a tálib erők kiemelt célpontjává teheti.

Az újság úgy tudja: az év eleji bevetést kísérő hírzárlat, amelyről a brit védelmi minisztérium kötött egyezséget a sajtóval, egyszeri alku volt, és valószínűtlen, hogy Harry esetleges újabb afganisztáni küldetését ismét hasonló megállapodás előzné meg.

A herceg, aki az első számú brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett, az Afganisztánban töltött tíz hét során részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen.

Elöljárói szerint feladatát rendkívül magas szinten teljesítette, és a veszélyes frontszolgálattal a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült Harry az alattvalók körében is általános megbecsülést vívott ki magának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását