2024. április 25. - Márk

Harry herceg szolgálati érdemérmet kapott

Szolgálati érdeméremben részesült Harry herceg az afganisztáni hadszíntéren nyújtott katonai teljesítményéért. Harry - Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, a harmadik a trónutódlási sorrendben - hivatalos és teljes hírzárlat
2008. május 5. hétfő 16:29 - Hírextra

A 23 éves, hadnagyi rangú herceg, aki az első számú brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett, az Afganisztánban töltött tíz hét során részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen.

A brit sajtó helyszíni tudósítói tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg, küldetése lejártával, haza nem tér.

Harry a tervek szerint március végéig maradt volna, ám jelenlétét külföldi hírportálok február végén kiszivárogtatták. A brit védelmi minisztérium ezután Harry azonnali visszahívásáról döntött, arra hivatkozva, hogy a herceg és a vele szolgálók a tálib erők kiemelt célpontjává válhatnak.
A szolgálati érdeméremhez azonban a rövidített jelenlét is elég volt; ezt az elismerést a fronton eltöltött négy hét után is megkaphatják a brit hadsereg tagjai.

Az ezüstös medált Harry hadnagy nagynénje, Anna hercegnő, II. Erzsébet királynő leánya tűzte a herceg zubbonyára a hétfőn Windsorban tartott ünnepségen, amelyen az udvari lovasság - Household Cavalry, Harry alakulata - 170 további katonája is hasonló elismerésben részesült.

Anna - az alakulat tiszteletbeli parancsnoka - a kitüntetés után mintegy fél percig társalgott unokaöccsével, aki láthatóan elpirult a megtiszteltetéstől - és talán attól is, hogy a közönség soraiban jelen volt dél-afrikai barátnője, a leedsi egyetemen tanuló Chelsy Davy.

Az egység ezután díszmenetben végigvonult Windsor utcáin, majd egyházi ceremónián emlékezett meg az Afganisztánban elesett 95 brit katonáról.

Az érdeméremnek egyéb rokoni vonatkozásai is vannak, a medálon ugyanis Harry nagymamájának, Erzsébet királynőnek a portréja díszeleg. A királyi nagymama a hercegi hadnagy legfőbb elöljárója is, miután - uralkodói minőségében - ő a brit hadsereg főparancsnoka.

Nemrég Harry bátyja, a szintén katonáskodó Vilmos herceg is Afganisztánban járt, de öccsével ellentétben csak három órát töltött ott. Vilmos, aki apja, Károly walesi herceg után a brit trón második számú várományosa, és egy nap az Egyesült Királyság uralkodója lesz, pilótakiképzése keretében egy C-17-es Globemaster típusú óriás szállítógépet vitt a brit királyi légierő Kandahárban lévő támaszpontjára, de még aznap távozott is Afganisztánból.

Vilmos esetleges aktív frontszolgálatáról egyáltalán nincs szó, ezt jövőbeni uralkodói státusa teljesen kizárja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását