2024. április 19. - Emma

Harcol a herceg

Az Afganisztánban harcoló Harry herceg személyében több mint negyed százada először vesz részt a brit királyi család valamely magas rangú tagja tényleges háborúban.
2008. február 29. péntek 08:03 - Hírextra

Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, akinek több mint két hónapig titokban tartott afganisztáni küldetését - külföldi kiszivárogtatások után - csütörtök este jelentette be hivatalosan a brit védelmi minisztérium, mindazonáltal régi családi hagyományt követ.

Nagybátyja, András yorki herceg - II. Erzsébet királynő másodszülött fia, Károly öccse - a brit légierő helikopterpilótájaként vakmerő akciókban vett részt a Falkland-szigetek visszahódításáért Argentínával 1982-ben megvívott háborúban, amiért azóta is általános megbecsülés övezi.

Harry apja, az idén 60 éves Károly walesi herceg ifjabb éveiben szintén helikopterpilótaként szolgált a légierőben, bár neki éles harci bevetésben - fiával és öccsével ellentétben - nem volt része.
A nagypapa, a 86 éves Fülöp edinburgh-i herceg, a királynő férje a II. világháborúban szolgált a brit királyi haditengerészet kötelékében.

Még az uralkodó is kivette részét Nagy-Britannia világháborús erőfeszítéseiből: a fiatal Erzsébet hercegnő kitanulta a gépkocsiszerelői szakmát, és a hadsereg teherautóinak javításában segédkezett.

Harry bátyja, a 26 éves Vilmos herceg, aki apja után a második a trónutódlási sorrendben, és egyszer az Egyesült Királyság uralkodója lesz, öccséhez hasonlóan szintén Sandhurstben, az első számú brit katonai akadémián szerzett tiszti diplomát, és jelenleg a brit királyi légierő pilótatanonca, de az egyelőre fel sem vetődött, hogy frontszolgálatot teljesítsen akár az iraki, akár az afganisztáni hadszíntéren.

Harry azonban a sandhursti tisztavató után azonnal közölte: ragaszkodik ahhoz, hogy bajtársaival együtt ő is a tűzvonalban szolgáljon. Még azt is kilátásba helyezte, hogy ha ezt nem engedik meg neki, leszerel a hadseregből.

A brit védelmi minisztérium tavaly februárban hivatalosan közölte is, hogy Harry Irakba indul, nem sokkal később azonban a brit hadsereg vezérkari főnöke, Sir Richard Dannatt tábornok úgy döntött, hogy Harry mégsem vehet részt iraki bevetésen a személyét "közvetlenül érintő számos fenyegetés" miatt.

A vezérkari főnök akkori indoklása szerint e fenyegetések olyan kockázatot jelentettek volna Harryre és a környezetében lévő többi katonára, amelyet ő elfogadhatatlannak minősített.

Sir Richard aggályai megalapozottnak tűntek. Tavalyi brit sajtóértesülések szerint a dél-iraki milíciák vezetői kiosztották Harry fotóját a térségben működő fő felkelőegységek tagjainak, és a síita fegyveres csoportok mesterlövészei utasításba kapták, hogy keressék és vegyék célba a herceget. A szunnita lázadók ugyanakkor állítólag el akarták fogni és túszként akarták fogva tartani Harryt, hogy foglyok elengedését és a brit erők kivonását követeljék szabadságáért.

A herceg iraki bevetése körüli huzavona a sajtó teljes nyilvánossága előtt zajlott, az afganisztáni küldetést azonban több mint két hónapig sikerült titokban tartani.

Mint kiderült, a hadnagyi rendfokozatot viselő herceg már tíz hete Afganisztánban szolgál. A brit sajtó ott dolgozó tudósítói tudtak erről, sőt több ízben interjút is készítettek Harryvel, és kamerákkal követték tevékenységét, de eddig tartották magukat a hírzárlathoz, amelyről a herceg és bajtársai biztonsága érdekében a kormánnyal és a hadvezetéssel egyezségre jutottak.

A hírt egy amerikai és egy német honlap azonban kiszivárogtatta, és ezután a brit védelmi minisztérium megerősítette a tényt.

A titkolózás kényszerű feloldása után megszólalt Gordon Brown brit kormányfő is. Nyilatkozatában "példás katonának" nevezte a herceget, akinek "kimagasló szolgálatára egész Nagy-Britannia büszke lesz". A miniszterelnök köszönetet mondott Harrynek és az egész brit hadseregnek a helytállásért.
Az afganisztáni frontszolgálattal Harry egyszeriben megszabadult a korábbi "playboy" magatartásáról kialakult, nem túl hízelgő közvélekedéstől. A herceg ugyanis az elmúlt években visszatérő vendége volt a londoni kocsmáknak, és ezáltal a brit bulvársajtó botrányrovatainak is; részeg, nem egyszer verekedésekbe torkolló tivornyái rendszeresen oldalakat töltöttek meg a lapokban.

Az eddigi legnagyobb, máig gyakran felidézett, valóban világraszóló botrányt három éve robbantotta ki, amikor egy jelmezbálban a hitleri hadsereg horogkeresztes karszalaggal kiegészített egyenruhájában jelent meg.

A brit hadsereg egyenruhájában talán ezt a súlyos malőrt is sikerül feledtetnie.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását