2024. május 8. - Mihály

Nagykunsági Kulturális Napok:hagyományőrzés

A hagyományok ápolása és a kun identitástudat megőrzése jegyében rendezik meg augusztus 16. és 20. között a Nagykunsági Kulturális Napokat Karcagon - közölték az öt napra tervezett eseménysorozat szervezői az MTI-vel.
2008. augusztus 14. csütörtök 17:00 - Hírextra
Tájékoztatásuk szerint vasárnap a kulturális napok hivatalos megnyitója után a kun hagyományok napját tartják a Zuglógerben, ahol ritkán látható férfias erőpróbákat, így talpas íjászversenyt vagy a harcot és a játékosságot ötvöző lovas birkózóversenyt láthatnak a nézők.

Emellett csikósok, solymászok mutatkoznak be, őshonos állatokat vonultatnak fel és kunsági ételek kóstolhatnak meg az népi ínyencségek kedvelői. Este a tűz melletti zene és tánc befejeztével táltosdobok hangjával vesznek búcsút a nomád éjszakától. Ezt a programot már a jövőre Karcagon esedékes kunok világtalálkozója főpróbájának szánják a rendezők.

Augusztus 18-án, hétfőn a helyben élő Győrfi Sándor Munkácsy- és Mednyánszky-díjas szobrászművész három évtizedes alkotói pályáját ünneplik. Műveiből kiállítás nyílik a Déryné Művelődési és Ifjúsági Központban, míg a kun voltát büszkén vállaló alkotóról elkészült monográfiát a szerző, Egri Mária művészettörténész mutatja be.

A következő napon a Nagykunság népművészetéből ízelőt adó tárlat nyílik, és a városban különlegességként megmaradt kövesdarálóban malomtörténeti gyűjteményt adnak át. Az utóbbi érdekessége, hogy anyaga a nagykun településen hajdan dolgozó molnárok gyűjtőmunkájának köszönhetően maradt meg az utókornak.

Augusztus 20-án a hagyományoknak megfelelően önkormányzati ülésen méltatják az állami ünnepet, majd a helyi képviselő-testület által alapított díjakat és kitüntetéseket nyújtják át az arra érdemeseknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását