2024. április 18. - Andrea, Ilma

Pápai Történelmi Játékok és borfesztivál

A somlói borok versenye, borrendi tagok avatása és felvonulása nyitja meg pénteken a Pápai Történelmi Napokat és borfesztivált.
2008. augusztus 14. csütörtök 16:05 - Hírextra
A program leglátványosabb része a Pompázatos promenád elnevezésű műsorszám lesz: Mátyás király és Beatrix királyné ugyanis megtekinti udvartartásával a várost, vitézek, lovagok, dobosok, zászlóforgatók és "udvari népek" kíséretében - mondta Bognárné Novák Ilona, a fesztivált szervező pápai Jókai Mór Művelődési Központ közművelődési tanácsosa csütörtökön az MTI-nek.

A reneszánsz év jegyében szervezett háromnapos fesztivált Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára nyitja meg a "királyi felvonulást" követően a Várkert bejáratánál kialakított borfalu színpadán - tette hozzá a szervezők képviselője.

Szombaton délelőtt a Reneszánsz világa címmel előadások lesznek a Somogyi József Galériában, az érdeklődők megismerkedhetnek a kékfestés titkaival is, majd délután a borfaluban reneszánsz ételeket kóstolhatnak a vendégek, illetőleg királyi lakoma és ételbemutató is lesz, a szentendrei királyi szakácsok remekeiből. Mátyás korabeli ételeket és italokat kínálnak a pápai Arany Griff Szálló szakácsai is.

Várhatóan sokan keresik majd fel a fekete sereg táborát is, ahol bajvívást és lovagi tornákat láthatnak az érdeklődők. A történelmi játékok 17 órakor kezdődnek: felvonul Mátyás király fekete serege, továbbá bajvívók, solymászok, királyi vadászok, íjászok és huszárok tartanak bemutatókat.

A borfaluban vincellérek vetélkedőjét rendezik meg, este ugyanott a színpadon az Union Rézfúvós Kvintett ad reneszánsz zenei koncertet.

A szervezők szerint vasárnap délelőtt a fő attrakciónak a huszárparádé és a reneszánsz ételek bemutatója ígérkezik, délután ismét lovagi próbák és lovasversenyek lesznek, a borfaluban pedig hordógurító vetélkedőt tartanak. A színpadon előadnak vásári komédiát, fellépnek Mátyás király udvari zenészei is (Susato Régizene Együttes), a Pápai Huszár Egyesület zenekara, valamint a Holló és a Szeptim együttesek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását