2024. április 28. - Valéria

Könnyekben úszó német gótika: Lacrimas Profundere

Az eleinte a doom metal hangulataiból építkező, s immár 15 éves múlttal rendelkező Lacrimas Profundere saját magát tekinti az első számú német gothrock formációnak, és a jelek szerint nem szívesen ül a babérjain. A Sziget fesztivál Hammerworld színpadán p
2008. augusztus 14. csütörtök 15:50 - Hírextra
A felforgató nem más, mint az együttes vezetője, a gitáros és dalszerző Oliver Nikolas Schmid, aki az énekesi poszton éppen saját testvére, Christopher Schmid helyére talált egy új, feltörekvő tehetséget. Az utód, az alig huszonéves Rob Vitacca ugyan tökéletesen hívja elő magából a gótikus zenekarok számára szinte kötelező, mélyre hangolt, kietlen szomorúságot árasztó éneket, de a tiltakozásuknak hangot adó fanok szerint botrányosan fiatal ahhoz, hogy igazán őszintének hasson tőle az, amit előad.

A 2006-os album, amelyet Rob Vitacca és Oliver Nikolas Schmid mellett a gitáros Tony Berger, a basszusgitáros Peter Kafka és a dobos Korl Fuhrmann jegyez, annyit azért nyilvánvalóvá tett, hogy a banda jó úton halad, feltéve, ha a sikert a slágerlisták csúcsainak meghódításával méri. A Lacrimas Profundere egy angol sztárproducer, a többek között a HIM, a Depeche Mode, a Nine Inch Nails és a Paradise Lost körül is megfordult John Fryer instrukcióit követte, s nem is eredménytelenül. Az album egyik slágerét, az Again It,s Overt így hat hétig nem is lehetett kirobbantani a DAT Charts listavezetői közül.

Talán a sikerek miatt érzett büszkeség is magyarázza, hogy a német formáció - híven saját nevéhez, a Lacrimas Profundere magyarul mély könnyeket jelent - a jelek szerint nem szeretné beérni a gothrock tartományainak meghódításával: honlapjuk tanúsága szerint munkásságukkal mostanában arra is választ keresnek, mivé növi ki magát az egyesek által mostanában a rock,n,sad megjelöléssel is körülírt szomorúrock.

Ha persze a szomorúrock óriásainak - Anathema, Katatonia, My Dying Bride - életművéhez mérjük a Lacrimas Profundere lemezeit, ez a kijelentés nyilvánvalóan nagyra törőnek tetszik, hiszen bajos lenne vitatni, hogy nehéz egyszerre slágerlistás gothrock számokat írni, s közben hitelesen őrizni a doom metal ólomnehéz riffektől terhes örökségét.

Vannak, akik szerint ez eleve lehetetlen is, ők a slágerlistákra kacsintgató gothrock formációkat eleve a másodvonalbeli produkciók közé sorolják, mások szerint igenis járható ez az út: hiszen a HIM, a The 69 Eyes vagy a Paradise Lost igenis képes volt már erre a mutatványra.

A kérdés így adva van: az egyik lehetséges választ pedig pénteken, a Sziget fesztivál Hammerworld színpadán lehet hallani, amikor a húrok közé csap majd a Lacrimas Profundere.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását