2024. április 27. - Zita

Lélegző robot

Tudósok kifejlesztettek egy olyan robotot, ami képes érzelmileg reagálni arra, ahogyan bánnak vele: megnyugszik, ha kedvesek vele, megrándul, ha rákiabálnak. A "Szívrobot" a londoni Tudományos Múzeum sztárja.
2008. július 31. csütörtök 06:25 - Hírextra
"Szívrobotnak" dobog a szíve, hasán látszik, hogy lélegzik, a szenzorai pedig reagálnak a mozdulatokra, a hangra és az érintésre. Ha megöleljük őt szinte magába szívja a szeretetet: végtagjai elernyednek, szemhéjai lecsukódnak, lélegzete megnyugszik, szívverése lelassul.

De ha valaki megrázza vagy rákiált, nyugtalan lesz. Meghátrál, összeszorítja kezeit, lélegzete és szívverése felgyorsul, szemei nagyra nyílnak.

Az érző robotot a bristoli egyetem tudósai "hozták világra". A robot megtervezésével az volt a céljuk, hogy megfigyeljék: hogyan reagálnak az emberek egy olyan gépre, ami képes kimutatni érzelmeit.

"Szívrobot, akinek mérete egy kisebb gyerekéhez hasonlítható, olyan, mint ET és a Gyűrűk urából ismert Gollum kereszteződése" - mondta Holly Cave, aki részt vett a londoni Tudományos Múzeum robotkiállításának megszervezésében. Ezen az eseményen találkozhattak először az érdeklődők "Szívrobottal".

A szervező elmondta azt is: a szerkezet félig robot, félig baba, és a gyerekek különböző módon reagálnak rá: valaki meg akarja őt ölelni, és úgy gondoskodna róla, mint egy babáról, valaki azonban inkább megijesztené.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását