2024. május 14. - Bonifác

Szántó Zoltán Nagy Imre ellen vallott 1958-ban

A néhai kormányfővel szemben tett vallomást a hangfelvétel szerint a Nagy Imre és társai ellen folytatott perben Szántó Zoltán, aki vele menekült a jugoszláv nagykövetségre 1956. november 4-én a forradalom leverése után, valamint együtt voltak a romániai
2008. június 13. péntek 20:10 - Hírextra

Az 1956-os Intézet és a Nyílt Társadalom Archívum által szervett programon, ahol hétfőtől péntekig lejátsszák a Nagy Imre-per teljes, 52 órás hanganyagát a budapesti Centrális Galériában, pénteken Szántó Zoltán, az 1956-ban alakult munkáspárt, az MSZMP Ideiglenes Intézőbizottságának tagja úgy nyilatkozott Nagy Imréről: kormányzása alatt előtérbe került a hazafiság a kommunista internacionalizmussal szemben, amit ő többször szóvá tett neki, ám Nagy Imre erre ingerülten letorkollta.

Ezután a jugoszláv nagykövetségen történtekről elmondta, hogy ott optimista hangulat alakult ki, melynek során úgy vélekedtek, hogy "az újabb Nagy Imre-kormány már nincs messze". Vallomása szerint durva, szocializmus és Szovjetunió-ellenes jelszavakat hangoztattak Nagy Imre környezetében nem csak a felnőttek, hanem a gyermekek is. Amikor a nagykövetségen voltak, Nagy Imrét a jugoszláv kommunista párt egy idő után kérte, hogy mondjon le, ám erre ő nem volt hajlandó, amit a tanú szintén negatív felhanggal említett.

Szántó Zoltán vallomása szerint a Varsói Szerződésből való kilépésről és a semlegesség kihirdetéséről le akarta beszélni Nagy Imrét, amit ő nem fogadott meg. Beszámolt arról is, amikor Maléter Pál honvédelmi miniszter "durva, élcelődő hangnemben" referált az akkori kormányfőnek a katonai helyzetről.

Azt tagadta, hogy a forradalom alatt a párt legfelsőbb vezető szerve, az ideiglenes intézőbizottság - amelynek ő is tagja volt - ülésezett, helyette egy elnökség működött; a pártvezetés módszerében beállt változást saját bevallása szerint felrótta Nagy Imrének. Más tanúkhoz hasonlóan azt is állította, hogy a fővárosban elkövetett atrocitásokra felhívta a kormányfő figyelmét, aki ezekről nem volt hajlandó tárgyalni.

Azt a vádat alátámasztandó, miszerint Nagy Imre mindvégig a kommunizmus tekintélyét aláaknázó tevékenységet folytatott, elmondta, hogy a jugoszláv nagykövetségen is folyton azt hajtogatta a volt kormányfő: az 1956-os eseményeket ők, a pártellenzék idézte elő.

Ebből a tanú azt szűrte le, hogy "a felkelés egyáltalán nem volt olyan spontán, mint amilyennek sokan ezt fel akarták tüntetni". Véleménye szerint ugyanis Nagy Imre a kommunizmussal ellenséges cselekedeteket hajtott végre már jóval korábban is. Azt is vallotta, hogy az imperializmus országaival tartotta a kapcsolatot Nagy Imre, amelynek bizonyítékaként a Szabad Európa Rádióhoz a jugoszláv nagykövetségről eljuttatott közleményét említette, amelyben az állt: nem tárgyalnak a Kádár-kormánnyal.

Nagy Imre arra akarta emlékeztetni a bíróságot, hogy a párt élén október végétől Kádár János állt, ám nevének kiejtését már megakadályozta Vida Ferenc, a népbírósági tanács elnöke. A néhai kormányfő arról is beszélt, hogy a párt legfőbb vezetője november 2-án már nem tartózkodott az országban, ezért a pártirányításról tárgyalni akart, ám erre már nem kerülhetett sor a szovjetek 1956. november 4-i támadása miatt.

Nagy Imre kitért arra, hogy jugoszláv tanácsra valójában megírta lemondó levelét, amelynek foganatosítására végül nem került sor. Megjegyezte azt is, hogy a tanú többször valótlanságokat állított. A jugoszláv nagykövetségen egyébként minden döntést közösen hoztak, amelyhez Szántó Zoltán is beleegyezését adta - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását