2024. április 19. - Emma

Figyelmeztet a Microsoft

Visszavonja a Microsoft azokat szoftvertechnológiákat, amelyek megakadályozzák az eredetiségvizsgálaton megbukott operációs rendszerek használatát, ehelyett inkább folyton előbukkanó riasztással figyelmeztet a szoftver jogtalan használatára.
2007. december 4. kedd 15:52 - Hírextra

A Microsoft Windows operációs rendszereinek eredetiségét hitelesítő Windows Genuine Advantage (WGA) nevű alkalmazás legfrissebb változata nem lesz része a Windows Vista operációs rendszer 2008 első negyedévében esedékes első javítócsomagjának - közölték a szoftvercég képviselői.
Amikor a felhasználó aktiválni kívánja a Vista egy kópiáját, vagy bizonyos szoftvereket próbál letölteni a Microsoft honlapjáról, az eredetiséget hitelesítő szoftver a célszámítógépen kalózmásolatok után kutat. Ha az alkalmazás illegális szoftverhasználatot gyanít, a program bizonyos funkciói letiltja. Az új változatban a felhasználók továbbra is használhatják a rendszert, viszont félre nem érthető üzenetekben hozzák tudomásukra, hogy az általuk használt program hamis.

Az asztal háttere feketére vált és az esetleg gyanútlan felhasználót egy fehér alapon megjelenő üzenet figyelmezteti: "Ön szoftverhamisítás áldozatává vált". Ezután minden bejelentkezéskor jogtiszta szoftverek vásárlására ösztönzik az "áldozatot", és erre óránként megjelenő emlékeztetőben hívják fel a figyelmet.

Az idegesítő figyelmeztetésekkel nem törődő felhasználók az üzenet kikapcsolásával korlátlan számban halaszthatják el a legális szoftver beszerzését, a megtért kalózok viszont a normál ár feléért, mintegy 119 dollárért ( 20428 forintért) juthatnak hozzá a jogtiszta változathoz.

"A gyanútlanul hamis szoftvereket használóknak kedvező megoldást szeretnénk találni" - mondta Mike Sievert, a Microsoft egyik marketingigazgatója.

A WGA hitelesítő eljárás során a célszámítógép számos adatát, többek között az alaplap szériaszámát és a gép IP-címét is ellenőrzik, azonban ezeket az információkat nem használják fel személyes adatok megszerzésére - hangsúlyozta Sievert.

Idén augusztusban a Windows Genuine Advantage alkalmazást futtató szerverek egy még tesztelés alatt álló program miatt egy időre felmondták a szolgálatot, a nem tömeges licencelésű vagy nem feltört Vista rendszerek pedig lopottnak hitték magukat, és ezért bizonyos funkciók nem működtek. A marketingigazgató szerint a korábbi hiba nincs összefüggésben a hitelesítési eljárás megváltoztatásával, egy későbbi verzió pedig a felhasználó figyelmeztetése nélkül bármikor képes lesz a szoftver ellenőrzésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását