2024. április 25. - Márk

Nem változott a pártok támogatása

Amíg júniusban szűkült a különbség a Fidesz és az MSZP támogatottsága között, addig júliusban nem történtek lényegi változások a két párt táborának méretében. A szocialisták megőrizték a népesség 18 százalékának rokonszenvét, s nagyjából az ellenzék is ma
2008. július 31. csütörtök 06:35 - Hírextra

A biztos szavazói körben is maradtak a múlt havi százalékos arányok, a Fidesz előnye 60-28 - ismerteti a Szonda Ipsos legújabb pártpreferencia-fölmérését csütörtöki számában a Népszabadság.

Júliusban az MSZP táborának számos mutatója javult, nőtt az önbizalmuk, megerősödött a részvételi hajlandóságuk, kevesebb lett a pártot hevesen elutasító választó. A közelítés ellenére a Fidesz e vonatkozásokban is őrzi kedvezőbb pozícióit, optimistább, elszántabb a tábora, kisebb a vele kapcsolatos ellenszenv.


A népesség egészén belül áprilisban 24, májusban 21 százalékpont volt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben s ez a tekintélyes különbség szűkült 13 százalékpontra a múlt hónapban. E folyamat megállt, júliusban lényegében a múltkorival megegyező, 14 százalékpontnyi előnye van az ellenzéknek. Ha a támogatók aránya nem is, de más viselkedéselemek változtak e hónapban is, különösen a szocialisták környékén. A tavasszal tapasztalt erős elutasítás apadt, korábban ugyanis 33-35 százaléknyi választópolgárnak volt az MSZP a leginkább elvetendő párt, most 27 százalék gondolkodik róla így. A Fideszről ez idő tájt jóval kevesebben, 14-16 százaléknyian jelentették ki, hogy semmiféleképpen nem szavaznának rá.


Az MSZP híveinek politikai érdeklődése, még inkább aktivitása meglehetősen hullámzó, most a múltkorinál nagyobb lelkesedéssel vetik bele magukat a közéleti kérdésekbe. Korábban jellemzően egyharmaduk, most bő négytizedük figyeli intenzíven, hogy mi történik a politikában. "Híréhesebbek", mint a Fidesz-tábor, ahol 20 százalék mutat erős érdeklődést a közélet történései iránt. Ugyanakkor az ellenzék támogatói különösebb odafigyelés nélkül is aktívabbak, hiszen héttizedük menne szavazni, ha itt lenne az ideje. Az MSZP-sek elszántabbá váltak, de 63 százalékos részvételi mutatójukkal elmaradnak az ellenzékiek agilitásától.


A szocialistákban némileg felcsillant a remény, amíg az elmúlt hónapokban rendszerint 20-22 százalékuk bízott abban, hogy egy választáson győzelmi esélyekkel indulhatnak, most 37 százalékuk hisz ebben. A kishitűség eltűnésének az is fontos momentuma, hogy közülük mind kevesebben gondolják a vetélytárs Fideszt a választási győzelem esélyesének. Most éppen 42 százalékuk, de a korábbi hónapokban még 60-65 százaléknyian feltételezték, hogy az ellenzék nyerne egy szavazói megmérettetést A Fidesz hívei töretlenül optimisták, rendszerint 90-95 százalékuk bizonyosnak érzi, hogy ők lennének a nyertesei egy választásnak - olvasható a lapban, a Szonda Ipsos felmérésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását