2024. május 17. - Paszkál

Harmadik megalázó vereség

Három hónapon belül a harmadik megalázó - Gordon Brown miniszterelnök politikai jövője szempontjából potenciálisan végzetes - vereség érte a kormányzó brit Munkáspártot. Egy megüresedett alsóházi mandátumot a Skót Nemzeti Párt jelöltje nyert el, az első l
2008. július 25. péntek 10:18 - Hírextra
A Glasgow East választókerületben azért kellett időközi választást tartani, mert a képviselői helyet eddig birtokló munkáspárti politikus nemrég egészségügyi okok miatt lemondott.

A péntek hajnali eredményhirdetés szerint a londoni alsóházi mandátumot a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) jelöltje, John Mason nyerte el, ami az első londoni kommentárok szerint az utóbbi évek legnagyobb politikai földindulását jelenti Nagy-Britanniában.

Ezt a parlamenti választókörzetet hatvan éven át a Labour birtokolta, és a legutóbbi, 2005-ben tartott országos parlamenti választásokon a most lemondott munkáspárti képviselő, David Marshall 60,7 százalékkal - csaknem 19 ezer fős többséggel - előzte meg az SNP akkori jelöltjét.

A legnagyobb skót nacionalista erő ezt a hatalmas előnyt dolgozta le a csütörtöki időközi megmérettetésen, és Mason - igaz, alig 365 fős többséggel aratott - győzelmének várható következményei minden politikai kommentár szerint messze túlmutatnak majd a skóciai nagyváros e meglehetősen szegény kerületén.

Az országosan 1997 óta kormányzó Labourt ugyanis most már sorra érik a rendkívül kínos vereségek.

A Munkáspárt a május 1-jén megtartott angol-walesi helyhatósági választásokon negyven éve nem látott arányban kapott ki az ellenzéki konzervatívoktól, ráadásul a fő trófeát, a nyolc évig birtokolt londoni polgármesteri tisztséget is elvesztette.

A párt nem sokkal később, az északnyugat-angliai Crewe és a vele egy képviselői körzetet alkotó Nantwich kisvárosokban tartott időközi alsóházi választáson is alulmaradt, jóllehet ezt a parlamenti mandátumot a választókörzet 1983-as létrehozása óta mindig Labour-képviselő nyerte el.

A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok is rendre jelzik, hogy a Labour népszerűsége a mind súlyosabb gazdasági bajok és az ezek kezelésében elkövetett, vélt vagy valós kormányzati hibák miatt több évtizedes mélypontra zuhant. A párt immár tartósan 20 százalékpont körüli támogatottsági hátrányban van a toryk mögött.

A Glasgow-ban elszenvedett újabb vereség egyes szakértői vélemények szerint most már komoly eséllyel felveti Gordon Brown miniszterelnök eltávolításának lehetőségét, jóllehet a kormányfőnek egyelőre nincs hivatalos és hiteles kihívója a párton belül.

Brown - aki maga is Glasgow-ban született - alig több mint egy éve, tavaly júniusban vette át a miniszterelnöki tisztséget Tony Blairtől. Blair tíz évig állt a kormány élén, és - a brit baloldal történetében rekordot döntve - egymás után háromszor vezette győzelemre a Munkáspártot.

A csütörtöki glasgow-i időközi választás külön kuriózuma, hogy a brit unió történetében most először került közvetlenül szembe londoni alsóházi mandátumért vívott választáson a brit kormány a skót kormánnyal.

Az SNP, amely népszavazást is kilátásba helyezett a Nagy-Britanniát létrehozó, három évszázados angol-skót unió felbontásáról, a tavaly májusban megtartott tartományi parlamenti választáson került kormányra Skóciában, egyetlen mandátummal megelőzve az edinburghi törvényhozásban addig többségben lévő Munkáspártot.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását