2024. április 23. - Béla

Királyi lagzi

Majolikaedények, marcipán sakkfigurák és címeres pajzsok is készülnek az április 6-i reneszánsz vigasságon, amelyen Beatrix és Mátyás lakodalmát idézik meg a budapesti Iparművészeti Múzeumban a Beatrix hozománya című majolika-kiállításhoz kapcsolódva - tá
2008. március 28. péntek 22:33 - Hírextra

Mint írta, "a legenda szerint hazánkban a marcipánt itáliai, nápolyi szakácsok honosították meg, akik Aragóniai Beatrix kíséretében érkeztek. Mátyás király és Beatrix lakodalmán a számtalan finomság között egy marcipánból készült sakk-készlet örvendeztette meg a vendégsereget." Április 6-án, vasárnap, az egész napos program keretében a vállalkozó kedvű látogatók maguk is készíthetnek marcipán sakkfigurákat.

A virágkötő műhelyből kerülnek ki az udvarnép bokrétái, az érdeklődőket beavatják a pajzskészítés rejtelmeibe, teret kap a menyegzői ékszerek ötvösműhelye, az udvarhölgyek jelmeztára, s a kelengyés ládikák műhelye is.

A királyi lakomához majolikaedényeket, tányérokat is készíthetnek a látogatók kapcsolódva a Beatrix hozománya - Az itáliai majolikaművészet és Mátyás király udvara” című kiállításhoz. A tárlatot, amely a 15. század végi itáliai luxusművesség kiemelt műfaját, a majolikaművészetet mutatja be, a királyi párral, előkelő úrhölgyekkel és nemesekkel tekinthetik meg a látogatók a különleges tárlatvezetéseken.

Az egész napos program csúcspontja a menyegzői ceremónia, amelyen a Musica Historica régizene együttes középkori, reneszánsz, barokk és verbunkos, valamint török zenét játszik. Mandel Róbert itáliai reneszánsz dallamokat megszólaltató koncertjét és hangszerbemutatóját az Arbeau Historikus Táncegyüttes közreműködésével láthatja-hallhatja a közönség. A vasárnapot az Iparművészeti Múzeumban reneszánsz táncház és tánctanítás zárja Széll Ritával és Mandel Róberttel.

Szabó Krisztina tájékoztatása szerint az Iparművészeti Múzeum egy új programsorozatot is útjára indít áprilisban: a NyitottHáz címmel megrendezett eseményekre minden hónap második csütörtökén várják az érdeklődőket, akik különleges tárlatvezetéseken, kreatív foglalkozásokon, érdekes beszélgetéseken és izgalmas koncerteken vehetnek részt egészen este tíz óráig. Az első NyitottHázban április 10-én Mundruczó Kornél rendező lesz a múzeum vendége, ezt követi Pál István Szalonna és bandája koncertje.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását