2024. április 28. - Valéria

Reneszánsz vigadalom

A népmese híres budai kutyavására mellett Mátyás király és Beatrix udvartartása, zenészek, apródok, strázsák és hóhérok is láthatók a reneszánsz babakiállításon, amely pénteken nyílt a visegrádi Királyi Palotában.
2008. július 11. péntek 16:03 - Hírextra
Mint azt Gróh Dániel szervező az MTI-nek elmondta, a Visegrádi Palotajátékokhoz kapcsolódó, július 25-ig megtekinthető kiállításra Mátyás király életével kapcsolatos életképekkel és figurákkal lehetett nevezni. Az érdeklődők tizenegy babakészítő alkotásait tekinthetik meg az immár 8. alkalommal megrendezett látványos programon.

A kompozíciók, a babák anyagukat tekintve is igen változatosak, hiszen a művészek alkottak nemezből, papírmaséból, rongyból, de többen Barbie babákat öltöztettek fel reneszánsz ruhákba.
Az egyik kiállító, Rónai Katalin - tíz darab, nyolcvan centiméteres babából álló - kompozíciója például Mátyás király udvartartását mintázza: a király és a királyné a fekete sereg vitézei, a pap, az írnok és a bohóc társaságában Vitéz János püspököt fogadja.

Rónai Katalin másik pályaművéről szólva elmondta, hogy a szintén nagy méretű, hatvan centiméter magas babákból összeállított jelenet az igazságos Mátyás királyról szóló egyik népmesét, a budai kutyavásár történetét idézi meg.

A kompozíciók hónapokon át készültek, a babák feje kifújt tojásra tekert gipszpólya, testük drótra rögzített szivacs, amelyre a remekbe szabott reneszánsz öltözék került, de külön talapzat valamint farúd elkészíttetésére is szükség volt - tette hozzá a kézműves.

A tárlaton látható még - nemezből elkészítve - Mátyás király találkozása a halásszal, de korabeli zenekar és reneszánsz ruhás táncosok is színesítik a babakiállítást, amelyen idén nem csupán zárt vitrinekben láthatók a babák, hiszen a kompozíciók helyigényesek és csak nyitott térben, körbejárva érvényesülhetnek igazán. A visegrádi babakiállítás zsűrije három díjat és egy különdíjat ítél majd oda.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását