2024. május 2. - Zsigmond

Ember a Holdon - videóval

Július 21-e, hétfő van ma, ez már önmagában véve elég okot adna nekünk arra, hogy a Holdat ünnepeljük, hiszen róla nevezték el a mai napot még régen (erre utal például a Monday és a Lundi). De évforduló is indokolja ezt: 39 éve lépett először ember erre a
2008. július 21. hétfő 19:20 - paulson
1969. július 21-én 3.56-kor Neil Armstrong a Hold felszínére lépett. A "kirándulás" során kitűzték az amerikai zászlót, és azóta felirat hirdeti az emberiség békés céljait. Mi egy illúzióval lettünk szegényebbek, hiszen végképp kiderült, hogy még sincs „sajtból a Hold”, ami ugye nagy kár, főleg ha szeretjük ezt a tejterméket fogyasztani.

Sokan sokfélét énekeltek már a Holdról, mi most áttérnék az égitestről egy más földrajzi kategóriához: a szigethez. Egészen pontosan a Hajógyári szigethez, ahol augusztus 11-től a zenéé és a fesztiválozóké a főszerep, hiszen indul a Sziget fesztivál (a Magyar Dal ünnepével). A nulladik napról ma már szót ejtettünk a Pont FM Iron Maiden játéka kapcsán. Aki esetleg nem tudná: hat szerencsés rajongó Magyarország egyetlen rock és sportadójának köszönhetően a színpadra léphet, és együtt vokálozhat kedvenceivel (további részletek a pontfm.hu oldalon az Iron Maiden játék menüpont alatt találhatóak).

Kicsit még előrébb utazva az időben elérkezünk augusztus 16-hoz. A szombati napon ugyanis a Nagyszínpadon az R.E.M. játszik, a cikk végén ehhez a koncerthez szolgáltatunk ízelítőt egy klip erejéig.

Az 1980-ban alakult R.E.M., kétségkívül az elmúlt huszonöt év egyik legfontosabb rockegyüttese. Nevük a Rapid Eye Movement szókapcsolat rövidítése, mely az alvás egyik fázisának jelölésére szolgál. Az alternatív rockzene zászlóshajójának tekinthető zenekar Michael Stipe vezetésével e sorok írójának szívébe a „Stand” című nótájával lopta be magát először. Azonban nem lepődnék meg, ha sokaknak elsőre a „Losing my religion” című daluk és az ehhez készített videoklip ugrana be (vagy az „Everybody hurts” ezen nem fogunk összeveszni). Idei zenei különlegesség a magyar fesztiválkínálatban, hogy a híres „Shiny happy people” című dalt létrehozó kooperáció mindkét együttese ellátogat hozzánk a nyáron. A számot ugyanis az R.E.M. a Balaton Soundon fellépő B-52’s énekesnőjével közösen készítették el. A már említetteken túl még órákig sorolhatnám a dalcímeket, amik együtt alkotják azt az egyedi zenei stílust, ami az R.E.M.-et jellemzi, már-már védjegyének számít (nem lehet kihagyni a rockosabb „Leave” és "What’s the frequency, Kenneth" számokat sem).

Most a „Man on the Moon”-nál kötünk ki, hiszen mégiscsak ma van a Hold nagy napja (bár tény, hogy nem tudjuk, hogy mennyire volt lelkes az emberi látogatóktól). A dal címe arra az összeesküvés-elméletre utal, mely szerint nem is volt ember a Holdon. Ezzel párhuzamosan vannak benne utalások arra, hogy talán a népszerű humorista, Andy Kaufman halála is csak „színjáték” lett volna. Talán az úriember nevét sokan az 1999-es, róla szóló (és ezután a dal után elkeresztelt) film előtt is ismerték. A Taxi (nem a francia film, hanem a sorozat többek közt Danny DeVitoval) Latkájaként vésődött be örökre az én tévés memóriámba. Érdekesség, hogy a dal alapján kapta a film is a "Man on the Moon" címet.

Jó szórakozást, hétfő koradélutáni lazulást, és minél több napsütést!



 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását