2024. április 23. - Béla

A maszájok titka

A világ legegészségtelenebb táplálkozása és a világ legszívósabb szíve: a svéd Karolinska Intézet nemzetközi kutatócsoportja talán végre tényleg leleplezte a maszájok titkát.
2008. július 21. hétfő 19:25 - Hírextra

A szinte kizárólag állati zsiradékból álló étrendje ellenére a Kenya és Tanzánia területén élő nomád nép körében szinte teljesen ismeretlenek a szív- és érrendszeri betegségek. A különös paradoxon immár negyven éve foglalkoztatja a kutatókat, de mindeddig nem találtak minden kétséget kizáró bizonyítékot - például genetikai sajátságot - az egészséges szívre. Most egy svéd, norvég és tanzániai tudósokból álló csoport úgy véli, a maszájok titka kizárólag a kemény fizikai aktivitásban rejlik.


A British Journal of Sports Medicine című folyóiratban közölt tanulmány szerint a kutatók 985 középkorú tanzániai állampolgár életvitelét és táplálkozási szokásait vetették össze. A közel ezerfős mintában 130 nomád életmódot folytató maszáj, 371 földműves és 484 városlakó szerepelt. Az összegyűjtött adatokból kiderül: annak ellenére, hogy a maszájok konyhája szénhidrátoktól mentes, ám mind közül a legzsírosabb, mégis őket veszélyeztetik legkevésbé a szívbajok, köszönhetően alacsony testtömegindexüknek, vérzsírszintjüknek és vérnyomásuknak.


A maszájok ráadásul jó 2500 kilokalóriányi élelmet fogyasztanak, többet mint a "normális" napi minimum. Mindemellett ahhoz, hogy mindezt bárki lelkifurdalás nélkül megtehesse, nagyjából napi 20 kilométert kellene gyalogolnia - pihenőnap nélkül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását