2024. április 28. - Valéria

Bocelli 50

Szeptember 22-én lesz ötven éves Andrea Bocelli, korunk egyik legkedveltebb tenoristája.
2008. szeptember 20. szombat 09:05 - Hírextra
Egy kis toscanai faluban született, a szépséges táj hangulata, kultúrája, a gyerekkorában ért impulzusok nagy hatással voltak későbbi művészi pályafutására. Noha örökletes zöld hályoggal született, látását mégis baleset következtében - focimeccs közben fejen találta a labda - vesztette el 12 éves korában. Az érettségi után a pisai egyetemen szerzett jogi diplomát, egy évig praktizált is, de aztán vonzásába kerítette régi szerelme, a zene. Csodás hangjára már kisgyermekkorában felfigyeltek, megtanult zongorázni, fuvolázni, sőt szaxofonozni és teljes operákat tudott fejből.

Karrierjét az olasz Zucchero indította el, aki 1992-ben Miserere című duettjéhez keresett partnert. Az olasz blues énekes először Luciano Pavarottit környékezte meg, a demofelvételt az akkor még bárokban fellépő Bocellivel készítette el. A tenorok királya a próbafelvételt tökéletesnek minősítette, a lemez az ismeretlen énekessel jelent meg. Első igazi sikerét a San Remo-i dalfesztiválon aratta, debütáló lemeze hazájában ünnepelt sztárrá avatta.

A nemzetközi elismerés sem váratott sokáig magára: a Con Te Partiro című dallal, illetve a Sarah Brightmannel közösen énekelt angol nyelvű változatával, A Time To Say Goodbye-jal szinte berobbant a zenei életbe. A duett 14 hétig vezette a német kislemez-listát és közel 3 millió példányt adtak el belőle, a Romanza című lemezből már 15 millió példány kelt el. Következő albumai, a Viaggio Italiano és az Aria a klasszikus zene jegyében születtek, miként eddigi legsikeresebb lemeze, a Sacred Arias is.

Amerikában egyszerre négy albummal szerepelt a sikerlistákon, ami addig csak a legnagyobbaknak, a Beatlesnek, a U2-nak vagy a Led Zeppelinnek sikerült. Bocellit a legjobb új előadó kategóriában Grammy-díjra jelölték, ami klasszikus művésszel 38 év után először fordult elő. Celine Dionnal közösen énekelt The Prayer című száma a legjobb dal kategóriában Arany Glóbusz-díjas lett és jelölték Oscar-díjra is.

Bocelli évente jelentkezik új lemezzel, melyekből eddig több, mint 53 millió példány kelt el. Európa- és Amerika-szerte koncertezik, de eljutott Ausztráliába és kétszer Magyarországra is. Énekelt a pápának, Pavarottit is ő búcsúztatta; operaelőadásban azonban csak egyszer lépett színpadra. Szabadidejét családjával tölti a birtokán, rendszeresen lovagol, motorozik, sőt síel is.A baleset 0 óra 30 körül történt a 3. számú főút 94. kilométerszelvényénél. A gépkocsiban négyen ültek, ketten közülük súlyos, ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A baleset okának tisztázására tart a vizsgálat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását