2024. április 20. - Tivadar

Az SZDSZ támogatja az erdélyi magyarok autonómiáját

A kettős állampolgárság most nincs napirenden, de nem zárkózunk el attól, hogy új körülmények között, új feltételek között újból megvizsgáljuk a kérdést - nyilatkozta a HírExtrának Szent-Iványi István, SZDSZ-es európai parlamenti képviselő.
2008. július 15. kedd 09:59 - Kőrösi Viktor Dávid
Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke azt nyilatkozta, hogy érzékenyen kívánnak reagálni a határon túli magyarokat érintő dolgokra a továbbiakban. Ez egészen pontosan mit jelent, mi változik?

Elnök úr jelezte, hogy az SZDSZ politizálásában felértékelődik ez a terület is. Eddig is foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, ő azonban szeretné, ha ennek nagyobb súlya lenne az SZDSZ politikájában. Így különösen azokkal szeretnénk a kapcsolatot megerősíteni, aki a mi megítélésünk szerint egy konstruktív, európai szellemiségű politizálást folytat határon túl. Ilyennek ítéljük meg az RMDSZ-t, s az RMDSZ vezetőit, tehát ezért is volt az, hogy ide vezetett az elnök úr útja.

Az MPP-t nem tekintik ilyen konstruktív, európai pártnak?

Úgy gondolom, hogy a felfogásban sokkal több közös pont van az RMDSZ-szel, mint az MPP-vel. Részben a múltja is más a kapcsolatoknak, hiszen az RMDSZ-szel hosszabb távra tekint vissza, másrészt meg úgy ítéljük meg, hogy az erdélyi politizálásban az RMDSZ képviseli azt a konstruktív, építkező jellegű politizálást, amire megítélésünk szerint az erdélyi magyarságnak szüksége van. Egyébként is azt látjuk - s a legutóbbi helyhatósági választás is azt bizonyította -, hogy az erdélyi magyar közösségnek a 85%-a az RMDSZ-t választotta, tehát ez a meghatározó erő az erdélyi magyar politizálásban.

Említette a határon túli magyarokkal való kapcsolat felértékelődését az SZDSZ-en belül. Ez jelenti-e azt, hogy mondjuk támogatnák a kettős állampolgárságot?

Ezzel a kérdéssel most ezen a találkozón nem foglalkoztunk, hiszen ez most nincs napirenden. A szabaddemokratáknak akkor és abban a vitában volt egy kialakult álláspontja, de nem zárkózunk el attól, hogy új körülmények között, új feltételek között újból megvizsgáljuk a kérdést. Egyelőre ebben még változás nincs.

Elnök úr jelezte, hogy lehetőség szerint segítik az RMDSZ autonómia-küzdelmét. Ez egészen pontosan mit jelent, milyen autonómiában gondolkodik az SZDSZ? Kulturális, területi?

Alapvetően az az álláspontunk, hogy a kisebbségi problémák megoldásának legjobb és legbeváltabb módja Európában mindenütt az autonómia. Nagyon sok működő modell létezik Európa-szerte. Mi nem akarjuk megmondani, hogy melyik a legjobb az erdélyi magyarság szempontjából, mi azt szeretnénk támogatni, aminek realitása van, egyrészt, másrészt meg amit maga az RMDSZ szeretne elérni. Erről folyt megbeszélés egyébként Markó elnök úrral is, ő jelezte, hogy a következő választási kampányban – ugye, ősszel választások lesznek – a két központi eleme a modernizáció és az autonómia lesz. Mi mind a kettőt kiemelten fontosnak tartjuk, így együtt a kettőt, de tudjuk, hogy az autonómia csak akkor tud megvalósulni, ha többség és kisebbség meg tud ebben állapodni. Tehát technikai, vagy akár politikai segítséget szívesen biztosítunk, ha erre szükség van, de alapvetően tudjuk, hogy ezt nem Magyarország, nem is magyar politikai párt, de még csak nem is Európa tudja elérni, mert erre vonatkozóan kötelező előírás nincs Európában. Vannak előremutató, jó gyakorlatok, s ezeket ajánljuk.

Milyen formában tudnak önök segíteni az erdélyi magyarság autonómiájának elérésében. Például Ön, mint európai parlamenti képviselő a frakcióban, az Európai Parlamentben, az Európai Unió intézményeiben tud valamit tenni, vagy pedig mondjuk a román pártokkal tud konzultálni az SZDSZ erről?

Pontosan, erről is szó volt. Az SZDSZ és az RMDSZ együttműködésének egy fontos területe volt eddig is, és ezt is tovább akarjuk erősíteni, ti. az európai parlamenti együttműködést. Ez jól működött, de még tovább is erősíthető. Azt gondoljuk, hogy az Európai Parlamentnek, s az Európai Uniónak is lehet szerepe, de mondom, hogy ezt nem lehet előírni, ez nemzeti kompetenciába tartozik. Az Európai Unió ajánlani tudja ezt és segíthet a technikai megvalósításban.

De az azért számít…

Persze! Ezt nem becsülöm le, s azt gondolom, hogy ebben együtt fogunk működni a továbbiakban is. Ez is egy segítség. Szervezhetünk konferenciákat, szakmai tapasztalatokat cserélhetünk. A magyar kisebbségi jog is alapvetően egy autonómián alapul, nem területin, hanem egyfajta megerősített kulturális autonómia. Nyilván azt végig kell gondolni, hogy melyik a legszerencsésebb, és ezt nekik kell eldönteni, hogy Erdély esetében melyik a legszerencsésebb.

Markó Béla is említette, hogy kiváló a kapcsolat az RMDSZ és az SZDSZ között. Nem félő-e az, hogy ez a hír esetleg negatív lenne a határon túli magyarok számára?

Én nem hiszem, hogy ez negatív lehetne, hiszen az is előkerült a sajtótájékoztatón, hogy nem mindent ítélünk meg azonosan, s nyilván nagyon másként ítéltük meg korábban a kettős állampolgárság ügyét, vagy akár a státusztörvény ügyét. Sokszor előkerült, hogy nem mindenben teljes az egyetértés. Ugyanakkor vannak olyan alapvető dolgok, mint hogy az SZDSZ egy liberális, az emberi jogokat és kisebbségi jogokat középpontba helyező párt, ami miatt ez a kapcsolat nagyon hasznos lehet az RMDSZ számára, s ezt értékelik is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását