2024. április 27. - Zita

Pont ők nem?

Az SZDSZ nem tud támogatni olyan törvénymódosítást, ami korlátozná a szabadságjogokat, de a jogvédő intézkedések mellé oda tud állni - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Fodor Gábor, miután két párttársa kíséretében jogvédő és civil szervezetek képvise
2008. július 10. csütörtök 16:40 - Hírextra
A szabad demokraták elnöke, Gusztos Péter ügyvivő és Léderer András, az SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezetének vezetője arról beszélgetett a civilek képviselőivel, hogy hogyan lehet segíteni a hatékony fellépést azok ellen, akik másokat jogaikban akarnak sérteni.

 Fodor Gábor ennek kapcsán újfent Magyarország szégyenének nevezte, hogy múlt szombaton többen is kövekkel, Molotov-koktélokkal és egyéb tárgyakkal dobálták meg a melegfelvonulás résztvevőit.

A pártelnök úgy látja, hogy a létező jogszabályok elégségesek a hatékony fellépéshez. Hozzátette, hogy ezzel együtt újra fel akarják eleveníteni azt a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására vonatkozó javaslatot, amely a nemzeti, etnikai és vallási kisebbségek védelme mellett kiterjedne a szexuális kisebbségek védelmére is.

Gusztos Péter is azt hangsúlyozta, hogy a hatályos magyar jog számos olyan rendelkezést tartalmaz, amelyek elégségesek a fellépéshez. Az ügyvivő hangsúlyozta, hogy a békés gyülekezés alapvető szabadságjog, de, aki egy rendezvényre felfegyverkezve, például kövekkel és Molotov-koktélokkal érkezik, az köztörvényes bűncselekményt követ el, ami súlyosabb, mint a garázdaság.

A szombati kő- és Molotov-koktél dobálásról úgy vélekedett, hogy megvalósult az emberölési kísérlet, amit minősített esetként aljas indokból és hivatalos személy ellen követtek el. Hozzátette, hogyha valakit eltaláltak, akkor ott súlyos testi sértés valósult meg.

 A politikus kiemelte, hogy a Btk.-nak van egy olyan, a hatóságok által nem nagyon alkalmazott paragrafusa, amely szerint aki a gyülekezési jogban mást akadályoz, az ezzel bűncselekményt követ el, ami akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Léderer András ismertette: javaslatot tett arra, hogy felül kellene vizsgálni a rendőrség, a nyomozóhatóság és az ügyészség szakmai, valamint infrastrukturális feltételeit annak érdekében, hogy hatékonyan tudják kézre keríteni az elkövetőket.

Fodor Gábor újságírói kérdésre úgy vélekedett, hogy múlt hét szombaton a rendőrség igyekezett megtenni mindent annak érdekében, hogy biztosítsa a melegfelvonulást.

A találkozóra meghívottak között volt a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, az Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központ Alapítvány, a Háttér Társaság a Melegekért, az Amnesty International, az Eötvös Károly Intézet és a Patent Jogvédő Egyesület. A megbeszélés végén csak a politikusok nyilatkoztak a sajtónak.

A szokásos évi melegfelvonulást szombaton tartották Budapesten. A parádén szélsőséges tüntetők támadtak a résztvevőkre és az őket biztosító rendőrökre. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél történtek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását