2024. április 27. - Zita

Szent-Iványi: Kókának le kell mondania

Szent-Iványi István, a liberális párt ügyvivője szerint Kóka Jánosnak le kellene mondania az SZDSZ frakcióvezetőjének posztjáról, ha Fodor Gábor pártelnöknek ez a kívánsága.
2008. június 28. szombat 09:55 - Hírextra
A közvélemény előtt akkor teremtenénk tiszta viszonyokat az SZDSZ-ben, ha Fodor Gábor a pártelnökség mellett a frakcióvezetői posztot is betölthetné - jelentette ki az európai parlamenti képviselőként is tevékenykedő Szent-Iványi István az MTI-nek.

Hozzátette: szó nincs arról, hogy Kóka Jánost "ki szeretnék szorítani" a párt vezetéséből, hiszen "a volt elnök fontos és nagy legitimitással rendelkező politikus". Véleménye szerint viszont ebben a helyzetben más feladatot kellene találni számára. Lehetőségként említette az SZDSZ országos tanácsának elnöki tisztét, a magyar parlamenti alelnökséget vagy esetleg a liberálisokat tömörítő ernyőszervezet, az Európai Liberális Demokrata és Reformpárt (ELDR) alelnöki pozícióját. Korábban Kóka János tett rá utalást, hogy szeretne elindulni az ELDR alelnöki posztjáért.

Szent-Iványi István megjegyezte: nem tapasztalja, hogy kettős hatalom lenne a párton belül, mert a jelenlegi és a volt elnök nem képvisel ellentétes álláspontot. Meglátása szerint Fodor Gábor elnökségét senki nem kérdőjelezi meg.

Kóka János az SZDSZ parlamenti frakciójának e heti ülése után tartott sajtótájékoztatóján úgy reagált a médiában teret kapott hírekre, hogy az ülésen senki nem indítványozta frakcióvezetői mandátumának megszüntetését.

Elmondta: a frakcióülésen ő maga tette fel a kérdést, van-e ilyen indítvány, de miután ilyen nem hangzott el, a témát levették a napirendről, és személyi kérdésekről nem kívánnak beszélni a jövőben.

Kóka János közölte: Fodor Gábor pártelnök kedden azt javasolta, hogy egyikőjük se kezdeményezzen bizalmi, illetve bizalmatlansági szavazást az ügyvivő testületben, illetve a frakcióban. Ezt azzal indokolta, hogy közös a felelősségük a pártegység fenntartására, vagy ha az a hatalmi harcokban megsérült, akkor maradéktalan helyreállítására.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Fodor Gábor viszont azt mondta, megtette a szükséges ajánlatot annak kapcsán, milyen méltányos szerepet tud elképzelni Kóka Jánosnak. Az SZDSZ elnöke hangsúlyozta: azon lesz, hogy Kóka Jánossal megállapodjon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását