2024. május 3. - Tímea, Irma

Keressünk miniszterelnököt 3.

Hogyan készítsünk miniszterelnököt? Fogjunk egy zakót, egy elegáns inget, és egy jól kinéző cipőt. Kezdjünk el ezekkel mászkálni a parlamenti széksorok között, és akire mindegyik ráillik, legyen az a kormány feje. Vagy: gondoljuk végig, hogy jól fizetett
2008. július 14. hétfő 11:59 - Góz Tamás


6. Orbán Viktor

Mostani megítélése

Viktortotó
A Viktortotó indulása napján ötezren csatlakoztak a tippversenyhez, s végül 7929-en vettek részt a játékban.
"Jól esik, hogy én nyertem, de a valódi sportteljesítmény nem jogosít fel arra, hogy győztesnek tekintsem magam, mert ez egy igazi holtverseny volt, ahol mind a négyen 23 pontot lőttünk" - jelentette ki a győztes. Mint mondta, az ilyen pontozások alkalmával nem mindig születik igazságos eredmény. A Fidesz elnöke megköszönte annak a majdnem 8 ezer tippelőnek is a részvételt, akik ringbe szálltak a Viktortotó tippversenyében.
Az első helyezett Ináncsy József nem mindennapi teljesítményt nyújtott: huszonötből hússzor találta el a győztes személyét és a meccsek eredményét, ötször a pontos végeredményre valamint a végső politikus-győztesre is jól tippelt, így övé lett az első díjat jelentő LCD televízió.
A Viktortotó záróakkordjaként Orbán Viktor és Kósa Lajos a tippverseny első két helyezettjével vívott csocsómeccset.
(orbanviktor.hu)
Ő az aktuális megváltó. Tőle várja most a kisnyugdíjastól kezdve a nagyvállalkozókig szinte mindenki, hogy majd rendbe teszi az országot. Az mindegy, hogy egyszer már megpróbálta, de belebukott. Az is mindegy, hogy a populizmust félre téve ő sem tehet majd mást, mint a Gyurcsány-kabinet.

Pénzt csak pénzből lehet csinálni – tartja egy bölcs Wall Street-i mondás. A gazdaság csak akkor fog működni, ha lesznek, akik működtetik. Ennek irányvonalait nagyrészben az unió határozza meg, amely nagyon nem fogja megváltoztatni a véleményét akkor sem, ha a korona egyik szállítója kerül a kormány élére. Így mondhat most bármit az ellenzék vezére, de amikor a kezébe kerül a kincstár kulcsa, ős is csak azon a vonalon haladhat, amit Gyurcsány kitűzött. Persze megpróbálkozhat az unión kívüli élettel is, de lehet, hogy akkor nem sokan maradnak meg körülötte.

Ügyesen tartja készültségben a Fidesz hadat és a hozzájuk csatlakozó önkénteseket. Az azonban nem biztos, hogy a készültség kitart majd a választásokig, és páncélukra emelve vihetik be szeretett előjárójukat a régen áhított kormányzati lakba.

Pártbeli szerepe

Ezt nem nehéz definiálni, hiszen Orbán Viktor egyszemélyben jelképezi a Fidesz múltját, jelenét és jövőjét. Néha ugyan felbukkannak körülötte karakteresebb hangok, de rendre mindegyik elhall, vagy elmenekül Brüsszelbe.

Vitathatatlan, hogy a rendszer- és módszerváltás utáni időszak legnagyobb politikai fordulatát Orbán Viktor tudta úgy végrehajtani, hogy közben padlóra küldte a vérprofi politikus Horn Gyulát. Az egykori liberális, borostás, farmerkabátos srácból négy év alatt úgy vált Antall József legjobb konzervatív utódjává, hogy 1998-ban már egységbe tömörült mögötte az akkori jobboldal. Ezt a tömörítő képességét azóta sem felejtette el, és a mai napig a teljes konzervatív éra az ő öltönykabátja alatt egyesül.

Eddigi politikusi munkája

Ezt az egész ország, két harmad Európa, és fél Amerika is ismeri. A Nagy Imre újratemetésen elmondott beszédekor került be a neve a köztudatba. Az akkori húszas generációnak nyújtottak megfelelő politikai kibontakozási lehetőséget. Még a Kölyökidőbe is elmentek nyilatkozni, ha így hozta a szükség. Persze a mostani SZDSZ elnök, akkor még az ő oldalán üldögélt.

Antall József a halálos ágyán adta neki azt az ötletet, hogy a Szabad Demokraták kisöccse pozíciója helyett jobb lenne, ha megkeresné azt a kis rést, amelyet az akkor már erősen bomladozó MDF hanyatlása okozott a politikai palettán. Keresse meg, és helyezkedjen át oda, mert akkor több esélye lesz a politikai életben maradásra, mint a magyar narancs leghívebb követőjeként.

Viktor így is tett, és a keleti széllel elrepítette a magát a konzervatív oldalra, ahol a mai napig éli vidám életét.

Magánemberi oldala

Ezt érdemes különválasztani a politikai produkcióitól. A százezres tömeggyűléseken gyújtó hangú beszédeket mondó O.V. más mint a családi körben vagy szűkebb nyilvános rendezvényeken megjelenő mindenki Viktora. Rendszeresen jelennek meg azok a fényképek, összeállítások, ahol gyermekeivel és élete párjával készülnek valamilyen programra. Ezek mind a jó apuka modellt sugallják, akinek nemcsak az ország dolgaira, de közvetlen szeretteire is jut ideje. Legutóbb az EB kapcsán villogtatta meg magánemberi oldalát, amikor a honlapján közös tippelésre kérte az érdeklődőket. Ez jó ötlet még akkor is, ha tudjuk, hogy mindez része egy jól felépített image kampánynak.

Persze nem tisztünk megítélni, hogy ezekből mi a valós érzelem és mi a jól sikerült PR fogás, de nem ő lenne az első politikai vezető, akiről kiderülne, hogy a félelmetes arculata mögött tud ő kedves és szerető családapa is lenni.

Személyes kisugárzása

Sokan úgy kezelik őt mint egy rocksztárt vagy híres filmcsillagot. Jobboldali munkahelyeken nem egyszer láthatóak Orbán Viktoros fotók kiragasztva a női dolgozók legnagyobb örömére. Még többet ér a fénykép, ha van rajta esetleg dedikálás is. Külön öröm, ha valaki személyes közelségbe kerül vele, ne adj isten még egy kézfogás erejéig meg is érintheti. Akadnak olyan hölgyrajongói, akik egy ilyen összepillantás után órákig nem is mosnak kezet.

Sok politikussal szemben az egyik legnagyobb erénye, hogy sokat mosolyog, és ez nem is áll neki rosszul. Nem tűnik erőltetnek, így könnyebben tud vele azonosulni szinte mindenki. Néhány kivételtől eltekintve figyel is arra, hogy természetesnek, a nép gyermekének mutassa magát, amely taktika eddig még jól jövedelmezett a számára.

Kérdés, hogy miniszterelnökként milyen lesz. Egyszer már megpróbálta, és akkor igen hamar elfelejtette ezt az énjét és igyekezett mindent és mindenkit erővel lenyomni a választók torkán. Ha most is ebbe a hibába esik, lehet, hogy a célszalag előtt fog orra bukni. S, ha most sem sikerül győzelemre vezetnie csapatát és rajongóit, akkor már csak a csoda segíthet neki abban, hogy továbbra is a Fidesz élén politizálhasson.

Ám addig még van közel két év. Ez nagy idő, sok minden történhet addig. Ha akar nyerni – és miért ne akarna – és odafigyel majd nemcsak a tanácsadók, de a választók szavaira is, akkor vezetheti 2010-től az országot. Ha nem, akkor marad neki a pártpolitika. Ja, és persze Gyurcsány Ferenc is ott lesz 2010-ben a másik oldalon. Vélhetően ismét nagy örömmel fog vele megmérkőzni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását