2024. április 28. - Valéria

A kormány mindig a legolcsóbbat választja

Orbán Viktor akár még saját magát is lebuktatja, csak hogy álbotrányokkal elterelje a figyelmet kiszivárgott megszorító csomagjáról. Ha ugyanis van, akinek kellemetlen lehet a repülőgépbérlések ügye, az éppen Orbán Viktor.
2008. június 14. szombat 15:47 - Hírextra

Orbán Viktor miniszterelnökként többször élt a repülőgépbérlés lehetőségével, mint az utána következő két miniszterelnök másfélszer annyi idő alatt összesen. Orbán Viktornak ugyanis 4 év alatt 50-szer béreltek repülőgépet külföldi utazásaihoz. Ezzel messze ő a csúcstartó, hiszen ezt a számot 6 év alatt sem sikerült elérnie az őt követő két miniszterelnöknek: Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt 41 alkalommal béreltek repülőgépet.

Ennél is beszédesebbek az összegek. Orbán Viktor esetében ugyanis 2001-ben, tehát egyetlen év alatt összesen 176 millió forintot költöttek el repülőgépbérlésre. Ezzel szemben a 2002-2006-os kormányzati ciklus során, azaz négy év alatt összesen 151 millió forintba kerültek a különgépes utazások.

A számok tehát világosan mutatják, hogy a Fidesz ott keres botrányt, ahol nincs. Gyurcsány Ferencnek nincs takargatni valója ebben az ügyben sem, ha valakinek kínos lehet a repülőgépbérlések ügye, az sokkal inkább Orbán Viktor.

Gyurcsány Ferenc olyat sem tenne soha, mint amit Orbán Viktor megtett: azért utazott Bostonba bérelt repülőgéppel, hogy átvehesse egy egyetem díszdoktori címét. A Gyurcsány-kormány ugyanis a lehető legtakarékosabban bánik az adófizetők pénzével, és kizárólag abban az esetben bérel különgépet, ha az feltétlenül szükséges, illetve az a legolcsóbb megoldás.

Mint ismert, csütörtökön Gyurcsány Ferenc és 18 fős kísérte a Bannert Air-től bérelt különgéppel utazott Szarajevóba. A repülőgép bérlése 5,2 millió forintba került. Menetrendszerinti járattal az utazás egy nappal tovább tartott volna, vagyis a szállás- és napidíjköltségek többletkiadással jártak volna. Ráadásul így a miniszterelnök kora reggel indult, és koradélután vissza is érkezett Budapestre, így délután már ismét hivatali teendőit láthatta el.

Daróczi Dávid
kormányszóvivő

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását