Keressünk miniszterelnököt 3.

Hogyan készítsünk miniszterelnököt? Fogjunk egy zakót, egy elegáns inget, és egy jól kinéző cipőt. Kezdjünk el ezekkel mászkálni a parlamenti széksorok között, és akire mindegyik ráillik, legyen az a kormány feje. Vagy: gondoljuk végig, hogy jól fizetett

A jelenlegi nem túl széles választékon túllépve megpróbálunk a dolgok mélyére hatolni és kideríteni, hogy a mostani jelölteken kívül még kik állhatnak rendelkezésre. Végig nézzük a parlamenti pártokat aszerint, hogy bújkál-e közöttük megfelelő miniszterelnök-jelölt.

Mindenhol azonos szempontokat igyekszünk figyelembe venni: mostani megítélése, a pártbeli szerepe, eddigi politikusi munkája, és magánemberi oldala, személyes kisugárzása.

5. Kósa Lajos

Mostani megítélése

Életrajz
1964. március 14-én született Debrecenben. Nős, három gyermeke van.
1982-ben érettségizett a KLTE Gyakorló Gimnáziumában Debrecenben. 1989-ben végzett a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem tervgazdasági szakán. Egyetemistaként a Rajk László Szakkollégium tagja, 1986-ban titkára volt. 1989-től egy évig a Konjunktúra-, Piackutató és Informatikai Intézet tudományos segédmunkatársa volt, és a Közgazdaság-tudományi Egyetemen óraadóként mikroökonómiát tanított.
1988. március 30-án a Fidesz alapító tagja. 1989-ben részt vett a háromoldalú politikai egyeztető tárgyalásokon, tagja volt az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalócsoportjának. 1989-1990-ig a párt politikai tanácsadó testülete, 1992-től a gazdaságpolitikai csoport tagja. 1994. júniustól 2003. májusig a pártelnökség tagja, 1995-től 2003-ig alelnök. 1994-től a Hajdú-Bihar megyei szervezet elnöke, tisztségében az általános tisztújítás során is megerősítették. 2003 nyarától a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség önkormányzati tagozata elnökségi tagja, majd ugyanez év őszétől választókerületi elnök.
1990 óta országgyűlési képviselő (1990: országos lista, 1994: Hajdú-Bihar megyei lista, 1998: Hajdú-Bihar 3. vk., Debrecen). Az 1998. októberi 18-i önkormányzati választásokon Debrecen megyei jogú város polgármestere lett. 2001 tavaszán elnyerte az Év polgármestere kitüntető címet. 1998. szeptembertől 2002. májusig frakcióvezető-helyettes, a számvevőszéki bizottság elnöke. A 2002. áprilisi országgyűlési választásokon az első fordulóban megvédte debreceni mandátumát. Október 20-án másodszor is Debrecen polgármesterévé választották. Az új Országgyűlés május közepi megalakulását követően a számvevőszéki állandó bizottság tagja, 2003. júniusig az önkormányzati bizottság alelnöke; majd a helyek júniusi újraosztásától a szakbizottság tagjaként dolgozik tovább. A számvevőszéki bizottságban 2004. augusztus 27-én befejezte munkáját. A 2006. évi országgyűlési választásokon Hajdú-Bihar megye 3. választókerületében szerzett egyéni mandátumot. 2006. május 30-tól az önkormányzati és területfejlesztési bizottság tagja.
Sokan emlegetik őt, mint a jelenlegi kizárólagos miniszterelnök jelölt, Orbán Viktor csereszabatos megfelelőjét. A Fidesz olyan erős emberének számít, aki az alapító atyák közül még nem amortizálta le a hírnevét. Tíz esztendeje vezeti a civis várost, Debrecent, és a polgármesterként elért sikerei tovább erősítik a politikai elfogadottságát.

Sokszor szólal meg mostanában, de elsősorban az önkormányzat védelmezőjeként, ami nem baj. Keményen ostorozza a jelenlegi kormányoldalt, de igyekszik mindig reálisnak tűnő indokokat beépíteni a vádjaiba. Debrecenben sokan szeretik, mert erőskezű polgármesternek tartják aki jól megtervezett vonal mentén fejleszti a rá bízott települést.

Bár ő rendre visszautasítja a miniszterelnöki székre való aspirálását, de egyáltalán nincs kizárva, hogy egy esetleges 2010-es vereség után őt fogják a jelenlegi vezér székébe beültetni.

Pártbeli szerepe

A kemény mag kemény tagjaihoz tartozik. Hosszú ideje tagja a legnagyobb ellenzéki párt belső vezetésének, és sikerült eddig megúsznia azt, hogy a külvilág felé kikerült kritikái miatt száműzetésbe kényszerítsék. Bár minden egyes megszólalásában átsüt a Fidesz mondandó, de mégis a legtöbbször sikerül kiegyensúlyozott jobboldali vélemény továbbítania a hallgatói felé. Nem mindig illeszkedik bele az aktuális támadási frontokba, és ritkán vetik be egy-egy témával kapcsolatban. Ennek ellenére elfogadott személy nemcsak a jobb, de a baloldal egyrészében is.

Eddigi politikusi munkája

Polgármesterré válása előtt is a parlament gazdasági bizottságaiban dolgozott, de előszeretettel vett részt a Budapest Bank, vagy Postabank körüli ügyeket vizsgáló bizottságok munkáiban is. 2002 óta stabil tagja – egy évig alelnöke is – az önkormányzati bizottságnak, amelyben az ország 3200 önkormányzatával kapcsolatos döntésekkel, jogszabály változtatásokkal foglalkoznak.
Vélhetően a polgármesteri szék az igazán neki való, hiszen lényegében azóta ismerhette meg a szélesebb közvélemény is.

Helyére került a Fideszes rangsorban, és azóta is jól érzi ott magát.
A parlamenti felszólalásai is elsősorban az önkormányzatiság köré csoportosulnak. 2001-ben elnyerte az év polgármestere díjat, amely tekinthető szakmai kitüntetésnek is. Igyekszik a parlamenti helyét felhasználni Debrecen és Hajdú-Bihar megye érdekében is, persze csak a hivatalos keretek között.

Magánemberi oldala

Bár három gyermek édesapja mégsem lehet nagyon családja körében látni. Ez persze azt is jelentheti, hogy védi őket a nyilvánosságtól. Elsősorban szakemberként ismert, bár a debreceniek rendszerint találkozhatnak vele az utcán, ahol igyekszik minden hozzáfordulót meghallgatni.

Személyes kisugárzása

Kemény, sportos a megjelenése, amelyhez ugyanilyen stílusú – odamondós – beszédstílus árad. Nyilvános megszólalásain mindenkinek figyelni kell a szavaira, mert nemcsak összeszedetten beszél, de mondandóját igyekszik mindig látványosan be is csomagolni. Jól kezeli a hallgatói reakciókat, de soha nem próbál meg a vele szemben ülők fölé kerekedni.

Ami a szívemen, az a számon – stílusban tesz megnyilatkozásokat, amelyek néha visszaütnek felé. Nem a nép egyszerű gyermekeként jutott a helyére, így nem biztos, hogy jó kapcsolatba tudna kerülni egy kampány során azokkal, akiktől voksokat szeretne szerezni.