2024. március 29. - Auguszta

Na ezt megnézzük!

Fodor Gábor és Orbán Viktor szombati találkozójukon abban egyetértettek, hogy cselekvőképes kormányra van szükség, de míg a Fidesz elnöke az előre hozott választásban látja a megoldást, az SZDSZ vezetője csak akkor tartaná ezt lehetségesnek, ha sem a kise
2008. június 22. vasárnap 07:59 - Hírextra

Fodor Gábor és Orbán Viktor a Parlamentben tartott csaknem másfél órás tárgyalásuk után közösen tartottak sajtótájékoztatót, amelyen mindketten hangsúlyozták, hogy hasonlóképpen látják az ország helyzetét, de a megoldást másként képzelik el.

Orbán Viktor ismét megerősítette, hogy az előre hozott választásokat tartja megoldásnak az ország helyzetére, mert szerinte a kisebbségi kormányzati munka kudarcot kudarcra halmoz, és komoly veszélyeket, veszteglést, sodródást, vergődést jelent Magyarország számára.

Fodor Gábor viszont azt mondta, először azt szeretnék, ha a jelenlegi kabinet cselekvési programot alkotna. Ha ezt a programot nem tartja az SZDSZ elfogadhatónak, akkor jöhetne egy szakértői kormány, és ha ez sem vezet eredményre, csak akkor lehet szó előre hozott választásról - hangsúlyozta.

"Az én fejemben az ív egyértelmű" - mondta a liberális politikus, aki úgy fogalmazott: "ha majd elérkezünk a hídhoz annál a bizonyos folyónál, akkor kell rajta átmenni". Arról, hogy az SZDSZ szabott-e határidőt ennek a folyamatnak, Fodor Gábor azt mondta, hogy a jövő héten ülnek le tárgyalni az MSZP-vel, és utána többet tud mondani erről.

Orbán Viktor ugyanakkor úgy vélte: akciótervet a Fidesz már kért a kormánytól, és fejben sem lehet tartani, hány ilyet készített a kabinet, volt "öt pont, tíz pont, nyolcvan pont, száz lépés". Mint mondta, a szakértői kormány javaslatát pedig egyszer már felvetették, amikor "a válság nyilvánvalóvá vált az önkormányzati választásokat követően", és szerinte akkor lett volna egy történelmi pillanat, hogy létre is jöjjön a szakértői kabinet. Ennek esélyét azóta csökkenőnek látják, ezért az előre hozott választások hívei. "Várjuk meg, míg a szabad demokraták ennek a hosszú listának a végére érnek, ennek az időhorizontja nem világos még a számunkra" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ugyanazt értik-e a szakértői kormány alatt, Fodor Gábor azt mondta, hogy annak részleteiről nem beszéltek, míg Orbán Viktor úgy fogalmazott: "e tekintetben a két párt különböző malmokban őröl még". Mint mondta, a Fidesz az előre hozott választások után alakuló új kormányt nem szakértői kormánynak, hanem nemzeti válságkezelő kormánynak képzeli el, míg az SZDSZ szerint választások nélkül, a jelenlegi parlamenti felállás mellett jönne létre szakértői kormány, ha a mostani kabinet nem tud cselekvőképes benyomást kelteni.

A szabad demokraták elnöke kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy nem gondolkodnak a szocialistákkal való koalíció újrakötésében, és a jövőben ellenzéki pártként akarja vezetni az SZDSZ-t.
Arra a kérdésre, hogy korábban Fodor Gábor az előre hozott választások kapcsán feltételeket fogalmazott meg, többek között, hogy egy párt se módosítsa azt alkotmányt, Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a szombati megbeszélés előfeltételek nélkül jött létre, és ha még egyszer le szeretnének ülni tárgyalni, akkor ez a helyes magatartás. Kijelentette: a Fidesz nem köt semmiféle alkut, vagy átláthatatlan megállapodást, hiszen az előre hozott választás nem a Fidesz vagy az SZDSZ, hanem az ország érdeke.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón is hangsúlyozta, és a tárgyalásra készült Fidesz-állásfoglalásban is szerepel, hogy a jövőre nézve ígéretes, hogy a SZDSZ olyan elnököt választott, aki nem vett részt "a magyar demokrácia szégyeneként nyilvántartott" 2006-os "hazugsághadjáratban".

"Ez a párbeszéd lehetőségét megalapozza, sőt kiszélesíti a számunkra, ezért jöttünk jó érzésekkel, és ezért is távozunk jó érzésekkel a mai megbeszélés után" - fogalmazott Orbán Viktor, aki köszönetet mondott Fodor Gábornak és az SZDSZ-nek a találkozás lehetőségéért.

A sajtónak kiosztották azt az állásfoglalást, amelyet a Fidesz készített a tárgyalásra. Ebben a legnagyobb ellenzéki párt azt rögzítette, hogy Magyarországnak változásra van szüksége, mert sem a belgazdasági, sem a világgazdasági folyamatokból adódó kihívásokra nincs felkészülve.
Az állásfoglalás szerint a kormánynak nincsen programja és felhatalmazása sem, ami ellentétes rendszerváltozáskor felépített alkotmányos rendszer eszméjével.

A nagy sajtóérdeklődésre számot tartó találkozó után mindkét pártelnök nyitott volt a tárgyalások folytatására.

A találkozón az SZDSZ-t a pártelnök mellett két ügyvivő, Gusztos Péter és Gulyás József képviselte, Orbán Viktort pedig Navracsics Tibor frakcióvezető és Varga Mihály alelnök kísérte el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását